Planka.nu under 2018

Nu har 2018 lämnat oss för ett tag sedan och vi känner därför att vi behöver berätta för er om vad som hänt under året. Året har varit en nytändning för plankas verksamhet och vi har valt in många nya aktiva medlemmar, samt haft mer verksamhet än på många år (vilket bland annat märktes att det var rekordmånga träffar i Mediearkivet, 123 stycken, en del av dessa finns på vårt Flickrkonto)

I början av året startade vi upp plankningspatrullen, där kollektivtrafikanter tillsammans går ihop och varnar för biljettkontroller. Hittills har vi haft massor av patruller.

Plankningspatrullen i Hornstull!

Sofia varnade för en kontroll i gruppen Här befinner SL-kontrollanterna sig. Hon fick en tilläggsavgift trots att hon hade en biljett & bara skrev ett inlägg i gruppen för att hjälpa sina medresenärer. Under rättegången var vi på plats och stöttade henne, och hon vann där och slapp betala tilläggsavgiften, som ni kan läsa om här.

Under nolltaxedagen hade vi aktioner i tunnelbanan, vi varnade för kontroller och satte upp spärrar och en massor av flygblad spreds ut. I samband med nolltaxedagen fick Dr Judith Dellheim nolltaxepriset.

Sala & Fagersta införde nolltaxa! Från och med april infördes nolltaxa för alla i dessa städer.

Vänsterpartiets nya reform om sommarlovskort (3 månaders nolltaxa för ungdomar) var under hot, men vi startade en kampanj och kom med i tidningen (ej att förväxla med årets nästan likadana kampanj).

Nolltaxa för ungdomar infördes runt om i hela landet under sommaren! Men reformen är inte tillräcklig, utan en bra början.

Vi gav ut en bok, “så kom vi över spärrarna” som vi släppte på Kafé 44. Den presenterades också på bokmässor i både Malmö och Umeå. Vi var också och föreläste om aktivism utifrån boken på en folkhögskola.

Sundbyberg blev Stockholmsmästare i plankning.

Vi protesterade på en klimatdemonstration och höll tal, Climate Alarm Stockholm

Året avslutades med att Luxemburgs regering meddelade att de tänker införa nolltaxa i hela landet.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.