SL och miljonslöseriet

SL har länge hävdat att de förlorar miljonbelopp på plankningen, men deras siffror är tagna ur luften. Tyvärr fortsätter både politiker och tidningar att använda fantasisiffrorna. Här länkar vi en avslöjande artikel om miljonerna skriven av Thomas Örn. Läs artikeln i ETC

Kommunal stämmer Connex

Kommunal stämmer bussbolaget Connex i Östergötland för brott mot arbetstidslagen. Förbundet hävdar att företagets bussförare tillsammans arbetat över 1000 timmar mer övertid än vad dom får göra. Enligt kommunalarbetarförbundet har 26 bussförare i Linköping under 2003 jobbat för mycket övertid och det handlar om 1007 timmar. Facket menar att för mycket övertid är en säkerhetsfråga… Läs mer»

Connex registrering av plankare är olaglig

Metro uppmärksammade i lördags (051203) att Connex registrerar alla plankare som åker fast och lagrar personuppgifterna i tio år för att kunna hålla koll på vilka som “har satt plankandet i system” och åkt fast flera gånger. Datainspektionen som granskat Connex fastslår att registreringen är olaglig om den används för annat än bokföring. Det är… Läs mer»

TV3 granskar kontrollanterna

TV3:s samhällsprogram insider hade i torsdags ett längre inslag om connex kontrollanters metoder för att driva in kontrollavgiften från trafikanter. Planka.nu har flertalet gånger uppmärksammat kontrollanternas metoder, som bland annat omfattar trackaserier, hot och misshandel. Situationen har heller inte blivit bättre då kontrollanterna sedan i våras börjat arbeta enligt ett accordliknande system, där de bör… Läs mer»

Connexvärdarna har inga befogenheter

Stockholms Innerstadspress skriver i den senaste upplagan om de gulklädda connexvärdarna: ” I dag arbetar fjorton team, alltså 28 personer, som service- och betalvärdar. Nästa år kommer styrkan att utökas till 20 team. T-centralen är bemannad morgon till kväll, liksom några andra stationer med mycket trafik. Vid mindre stationer disponeras värdarna runt allt efter behov…. Läs mer»

SEKO protesterar mot SL’s upphandling av pendeln

Sl håller återigen på att upphandla pendeltrafiken, förra gången man gjorde detta utbröt totalt kaos i trafiken under lång tid. Denna gång tänker SL gå steget längre, man vill nu att två separata bolag ska sköta trafiken respektive stationerna. SEKO’s pendelklubb har en namninsamling där man kräver sammanhållen verksamhet. Läs mer på pendelklubbens hemsida *… Läs mer»

Protestdag 18/11 – Vi vägrar hålla tyst!

Nu på Fredag (18/11) anordnar SEKO’s Klubb 119 en demonstration klockan 14:00 på Sergels torg under parollerna: För allas säkerhet, garantera fackets rätt att yttra sig. Återkalla avskedandet av Per Johansson. Medlemmarna ska välja ordförande, inte Connex. Kollektivtrafik i offentlig regi. Planka.nu skriver under på dessa krav och stödjer alla anställda inom kollektivtrafiken i kampen… Läs mer»

Connex bryter mot folkrätten!

Att Connex driver en rättsvidrig personalpolitik här i Sverige kan inte ha undgått någon, något som inte väckt lika stor uppmärksamhet är det Arbetarens Andreas Malm uppmärksammade förra veckan. Nämligen att Connex fått kontrakt på att köra spårvagnarna i ett planerat trafiknät mellan de judiska bosättningarna i Jerusalem. Palestinierna menar att det rör sig om… Läs mer»

Syndikalisterna går ut i strejk

På fredag den 18 november från 04.26 på morgonen och ett dygn framåt lägger syndikalisterna i tunnelbanan ner allt arbete. Från klockan 07.00 och ett dygn framåt sker detsamma på pendeltågen. Kraven är oinskränkt yttrandefrihet på alla arbetsplatser och att lagen om anställningsskydd skrivs om så att det inte blir möjligt för en arbetsgivare att… Läs mer»

Kollektivtrafik med människan i centrum?

En av regeringen tillsatt kollektivtrafikkommitté har publicerat en rapport med namnet ”Kollektivtrafik med människan i centrum”. Syftet med kommittéen har varit att komma fram till lösningar som skulle kunna stärka kollektivtrafiken, öka antalet resenärer och gynna de som åker kollektivt. I rapporten presenteras hela 70 olika förslag, men enligt Mats Deurell, skribent på politiken.se, är… Läs mer»