Ny reklam i SL-trafiken

SL har i dagarna tagit nya tag i sin reklamkampanj mot plankning. Affischerna är helt klart klart snygga, men vi tyckte att det kunde behövas lite mer information på affischerna som förklarar intentionen bättre. Sagt och gjort! Skämt åsido så tycker vi att reklamen ger en felaktig bild av hur avgiftstrycket fungerar och hur plankning… Läs mer»

COP15: några avslutande ord – ”No deal is better than a bad deal – but how to confront a made-up deal?”

COP15 slutade, föga förvånande, i totalt fiasko. Det säger väl det mesta när inte ens USA och EU verkar anstränga sig för att spinna resultatet som en succé. G77 sammanfattar resultatet som extremt uselt, och Pierre Radanne, klimatrådgivare i flera afrikanska länder, kallar det ett sammanbrott för FN. Kontentan av mötet är på ett ungefär:… Läs mer»

Lyckad biljettbytaraktion i Malmö!

I går eftermiddags genomförde nyuppstartade Planka.nu Skåne sin första aktion. Aktionen ägde rum på Södervärn – en av de största bussterminalerna i Malmö. Upp emot 15 Planka-medlemmar samlades för att uppmana kollektivtrafiksresenärer att dela med sig av sina biljetter. Praktiken man uppmärksammade var hur man för att hjälpas åt kan ge sin bussbiljett till en… Läs mer»

COP15: tredje rapporten – “Welcome to Jokenhagen”

Vi har haft lite fullt upp sen senaste rapporten från COP15 och Köpenhamn. När vi skrev färdigt den var vi sjukt peppade och på väg till ett föredrag om Shaping the Future of Urban Transport. Det visade sig dock vara tomteverkstad deluxe, vi fick ont i magen och gick därifrån rätt fort. Sen drog vi… Läs mer»

Gästkrönika: Fredrik Edin om Metropia

Metropias undermedvetna III – Banrepubliken Metropia började som en fantasi. Hur skulle det se ut om hela världen styrdes av Storstockholms lokaltrafik med dåvarande trygghetschefen Kjell Hultman som envåldshärskare? Vi som kom på idén till filmen – Martin Hultman (nej, de är inte släkt), Tarik Saleh och jag själv – älskar tunnelbanor. Samtidigt har Stockholm… Läs mer»

Planka.nu och vänner delar ut plankningstips till göteborgarna

I lördags stod Planka.nu i Göteborgs centrum och delade ut flygblad med tips på hur man undviker att åka fast när man plankar. Detta som ett svar på Västtrafiks anmälan mot organisationen. Vice ordföranden i Västtrafiks styrelse anmäler Planka.nu till Skatteverket. Varför då kan man fråga sig. Det kan knappast vara ett försök att få… Läs mer»

COP15: första rapporten – ”transit is the new black”

Nu har första delen av Planka.nu:s delegation spenderat några dagar i Köpenhamn och det är väl på sin plats med en avrapportering om vad som skett hittills. Resan började i Prag i fredags och gick mot Bryssel där en natt spenderades hemma hos några FoEE:are. Morgonen efter bar det av till tågstationen för att ta… Läs mer»

Trafikmaktsordningen

Vi är väldigt glada och stolta över att ha släppt rapporten Trafikmaktsordningen. Klicka här för att ladda hem Trafikmaktsordningen [.pdf] INTRODUKTION Man föds inte till bilist, man blir det. Mobilitet och klass är tätt sammanvävda. Inte bara därför att möjligheten till mobilitet hänger samman med ekonomiska resurser, utan även för att ett samhälle byggt efter… Läs mer»

COP15: Några ord inför resan dit…

På måndag öppnas portarna till COP15, det ödesmättade klimatmötet där världens ledare samlas med målsättningen att underteckna uppföljaren till Kyotoprotokollet. Om det blir några underskrifter på ett nytt avtal eller inte är i dagsläget oklart, den allmäna inställningen är betydligt mindre positiv idag än för ett år sedan, i hög grad nedtyngd av EU:s minst… Läs mer»