Nästan avgiftsfritt i Jokkmokk

Från och med 13 augusti 2007 fick alla invånare skrivna i Jokkmokks kommun möjlighet att åka buss i stort sett gratis. Genom att köpa ett årskort för 100 kronor åker man buss gratis inom kommungränsen. Försöket pågår fram till och med sista augusti 2008. Allt fler resenärer i Jokkmokk lämnar bilen hemma och väljer att… Läs mer»

Highway to hell?

Planka.nu släpper rapporten “Highway to hell?” som svar på Stockholmsförhandlingens resultat. Efter valet 2006 utsågs Carl Cederskiöld (m) av regeringen till att förhandla fram nya trafiksatsningar i Stockholmsregionen, i något som kallas Stockholmsförhandlingen. När resultatet av förhandlingen nu släpps tycker vi att det är mycket viktigt att presentera alternativ till de nya stadsmotorvägar som planeras,… Läs mer»

Lägre priser i Göteborg ger fler resenärer

Efter prissänkningarna av färdbevisen i Göteborg på 25% i slutet av Augusti har resandet ökat kraftigt rapporterar Sveriges Radio. 10% fler månadskort har sålts, resandet på pendeltågen har ökat med över 20%. Allt som allt en total ökning med 5% på pendeltåg, båtar, bussar och spårvagnar. Hur detta har påverkat biltrafiken, då fler väljer att… Läs mer»

Klimax tvingar vägverket att läsa vår motorvägsrapport

Saxat från Klimax hemsida: Detta skrivs från en av Vägverkets datorer på regionkontor Stockholm. Härinne pågår för fullt planeringen för Förbifart Stockholm, ett galet projekt för att bygga mer motorväg i Stockholmsregionen och öka koldioxidutsläppen med minst 40 procent. Vi blockerar ingången till kontoren. Två rader av aktivister står just nu kedjade med rör framför… Läs mer»

Tjuvtitta på Planka.nu:s nya motorvägsrapport

I dagarna kommer Carl Cederschiöld släppa resultatet av Stockholmförhandlingen, som kommer innebära stora satsningar på nya motorvägar runt Stockholm. Planka.nu anser att motorvägar är helt fel väg att gå om vi vill ha en rättvis och miljövänlig stad. I samband med att Stockholmsförhandlingen släpps så släpper också vi en rapport där vi pekar på vad… Läs mer»

Göteborg: Spårvagnsrazzia saboterad

Fjärde gången gillt. Efter den första storkontrollen kunde vi bara dela ut flygblad en vecka senare. Vid de två följande kontrollerna observerade och dokumenterade vi, med efterföljande flygbladsutdelningar . Den 13 /11 genomförde Västtrafik sin fjärde storkontroll, och den här gången hade vi möjlighet att agera. Stora grupper av kontrollanter hade iaktagits i stan så… Läs mer»

Sveda i kollektivtrafiken

Moderaterna verkar ha ett nytt favorituttryck, som handlar om smärtor i huden. Både moderata landstingråd och ungdomsförbundsordförande svänger sig med samma uttryck i debatten om kollektivtrafiken men med olika syften. “Det ska det svida i skinnet på den som plankar”, säger SLs moderate ordförande Christer G Wennerholm. “Det ska svida i skinnet för den som… Läs mer»

Utskicken av klistermärken är tillbaka!

Nu skickar vi åter ut klistermärken till den som vill ha. Skicka bara ett mail till sthlm@planka.nu (ange “klistermärken” som ämne) där ni anger namn och adress så postar vi dem inom några dagar. Om ni inte anger hela er adress (inkl. postnummer) så kommer vi inte skicka ut några klistermärken. Planka lugnt! Läs mer… Läs mer»

Klimatforskare: Stoppa utbyggnaden av vägar – satsa på kollektivtrafiken

Forskare vid Avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH, Tekniska högskolan i Stockholm har presenterat en rapport beställd av Naturvårdsverket. Rapporten består av fem scenarier som redovisar de genomgripande samhällsförändringar som behövs för att minska utsläppen av växthusgaser med 85 procent fram till 2050. Det är i linje med EU:s och Sveriges mål att den globala… Läs mer»

Högre spärrar – ännu ett slag i luften

DN rapporterar att SL planerar att börja installera en ny sorts glasdörrsspärrar som ska vara högre än de som nu finns. Vi antar att detta är ännu ett led i SL:s strategi att slösa bort våra skattepengar på förfulning av kollektivtrafiken, för det kommer knappast stoppa några plankare. Glasdörrsspärrarna är lätta att öppna med en… Läs mer»