Biljettkontroll på Facebook – avgiftssamhället spårar ur

I veckan uppdagades det att SL:s biljettkontrollanter har skickat ut en tilläggsavgift till en person som de letat upp i facebookgruppen ”Här befinner SL-kontrollanterna sig”. SL hävdar att det var för att få tag på någon som smitit undan, men resenären själv berättar att hon betalar men brukar hjälpa sina medresenärer genom varningar.

Verkar hela grejen långsökt? För oss låter det ändå inte helt konstigt mot följande bakgrund: SL-ordföranden Kristoffer Tamsons (M) har gett order om att det ska bli hårdare tag när priserna höjs, från kontrollanternas chefer på ISS är det uppenbarligen dekret om gå loss (vi skulle gärna se exakt hur de instruerar just nu!) och hovrätten har kommit fram till att ingen  legitimation behöver ha uppvisats vid kontroll för att SL ska få skicka ut tilläggsavgift.

Allt detta sammantaget pressar biljettkontrollanter att gå långt utanför de befogenheter som finns i lagen om tilläggsavgift. Men det är ingen styrkeuppvisning från SL som vi ser, snarare tecken på att avgiftssamhället håller på att spåra ur. Ju mer legitimiteten för biljettkontrollen försvinner, desto närmare kommer vi en fri kollektivtrafik. Och snarare än att ta bort varningar, så kommer fler att använda #biljettkontroll, facebookgruppen och offlinevarningar.

Skillnaden mellan ett Stockholm där fler och fler stängs ut med högre priser och mer våld, och en stad som är till för alla har sällan varit så tydlig som nu.

https://twitter.com/StockholmDirekt/status/964188155590127622

6 kommentarer

6 kommentarer på “Biljettkontroll på Facebook – avgiftssamhället spårar ur

  1. Här är ett typiskt exempel på varför FaceBook är så jävla idiotiskt!
    Såklart ska ju inte sånt här förekomma ändå. Men när man registrerar konton med sitt riktiga namn så öppnar man ju verkligen upp för sånt här.

    • Det är lite dubbelt – å ena sidan är det som du säger. Å andra sidan så är det ju extremt många som varnar i den gruppen – flera stycken per kontroll ibland. Och så hade det ju inte varit om folk hade haft hemliga konton, utan det bygger på att en massa ”vanliga” användare varnar för biljettkontroller.

  2. Pingback: Biljettkontrollanter lider under ISS-styre – Planka.nu

  3. Pingback: Facebookrättegång på torsdag – Planka.nu

  4. Pingback: Rapportering från facebookrättegången – Planka.nu

  5. Pingback: Planka.nu under 2018 – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.