Västtrafik börjar förvarna om biljettkontroller

I dagens GP står det att Västtrafik från början av nästa år kommer att i förväg gå ut med tid och plats för biljettkontrollerna. Man vill på så sätt förebygga plankandet och få fler att betala. Det står inte exakt hur detaljerad informationen kommer att vara men “tidpunkten och området för kontrollerna kommer att tillkännages… Läs mer»

Biljettkontrollanter plankar på fritiden

I dagens GP står det om att biljettkontrollanter och chaufförer i Göteborg använder sina tjänstekort på fritiden trots att de bara ska användas i tjänsten. De åker alltså utan giltigt färdbevis och kontrollanterna ser mellan fingrarna när de kontrollerar en annan kollega. Denna uppenbara dubbelmoral, att driva en så hård och aggressiv linje mot plankare… Läs mer»

SL:s lägesrapport om SMS-biljetter och optiska läsare

Vi har tidigare rapporterat om valda delar ur SL:s lägesrapport intäktsäkring 2011. Eftersom intresset för att experimentera med SMS-biljetter verkar vara stort i Sverige, så tänkte vi också lägga upp den senaste informationen om SL:s arbete mot detta, ur samma lägesrapport. Pilotstudie med optiska SMS-läsare SL har sedan i maj i år 2011 haft ett… Läs mer»

SL:s lägesrapport: mindre plankning eller dålig koll på läget?

Vi har roat oss med att läsa “SL:s lägesrapport intäktsäkring 2011”: som presenterats under månaden. SL väljer att bortse från Securitas fusk med kontrollerna och glömmer bort Hagsätralinjens stängning när de får sina resultat. Här följer lite matnyttiga citat ur rapporten: Det totala fusket har minskat från 4,6 till 3,9 procent Omsatt till intäktsbortfall innebär… Läs mer»

Studiebesök på Spårvägsmuseet

Vi har besökt Spårvägsmuseet, SL:s eget museum, där bland annat en utställning om design förevisades. Det var bara en av oss som plankade denna gång, men vi jobbar självklart för att även museet ska bli avgiftsfritt! Här är lite bilder från besöket: Allt var inte bättre förr, till exempel så var roddarmadamerna väldigt svåra att… Läs mer»

Video från seminarium: ”är vänstern fartblind?”

Detta seminarium genomfördes på Socialistiskt Forum 19/11-2011, ABF-huset i Stockholm Vi flyr de av massbilismen söndertrasade städerna med hjälp av lågprisflyg och drömmer om höghastighetståg för att rena samvetet. Den obetalda arbetspendlingen äter upp en stor del av vår fritid och vi färdas allt längre sträckor i allt högre hastigheter. Rätten till mobilitet har blivit… Läs mer»

Plankning som civil olydnad

I p-kassan betalar vi tilläggsavgifterna tillsammans, andra håller sig bort från kontrollanter eller ignorerar dem vid razzior. Men det går också att försöka få plankningen prövad, om man vill göra civil olydnad av sin plankning. Det kan sluta med att det varken blir tilläggsavgift eller några andra böter! Här följer en guide som en plankare… Läs mer»

”Trygghetskontroller”

Många blir irriterade om någon håller upp dörrarna vid en tunnelbanestation, men SL har i samarbete med polisen satt detta i system. Det kallas då “trygghetskontroll”. Anledningen till att man gör detta är enligt SL: > En trygghetskontroll är när ordningsvakter och/eller poliser går in i ett fordon och kontrollerar att ingen förtär alkoholhaltiga drycker… Läs mer»

Planka.nu på Socialistiskt Forum

Nu i helgen – lördagen den 19 november – anordnas Socialistiskt Forum för tionde året i rad, och vi är på plats på inte mindre en tre punkter. Ta din chans att träffa oss – eller se seminariet live på din dator! Forumet äger rum på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41. 15.15 – 16.15 Husarö,… Läs mer»