Sista dagen med fria resor för unga i Stockholm

Den 9 augusti är det den sista dagen för ungdomar att resa gratis i kollektivtrafiken. Det är helt sanslöst tycker vi. Kollektivtrafiken är en rättighet. Här kan ni läsa en debattartikel, skriven av 2 representanter från Planka.nu Stockholm.

Nu börjar sommarlovet ta slut och därmed tyvärr även våra fria sommarlovskort. Vi som har fått fria resor genom detta är nöjda, och nu vill vi att systemet med nolltaxa införs för alla.

Efter förhandlingar mellan Vänsterpartiet och Regeringen infördes nolltaxa för ungdomar vilket har varit superbra. Under sommaren har många som tidigare avstått från resor på grund av ekonomi fått friheten att ta sig runt i staden, vilket har fungerat som en utökning av allemansrätten. Men nu börjar sommaren ta slut, vilket innebär att elever är tillbaka till detta orättvisa och ogästvänliga avgiftssystem, nu får inte alla friheten att kunna följa med kompisarna, nu kommer ekonomin att avgöra ens vardag igen och resandet kommer att minska.

Vi tycker att skattefinansiering i kollektivtrafik är en självklarhet, kollektivtrafiken är en del av staden, en stad fungerar inte utan kollektivtrafik, skulle alla åka bil hade man inte kunnat köra en enda meter. Därför är nolltaxa viktigt: för miljön, tillgängligheten och den ekonomiska rättvisan.

Nolltaxa införs ibland för enskilda grupper, som elever eller pensionärer. Men då behåller vi hela biljett- och kontrollsystemet i onödan, samtidigt som många fortfarande drabbas av avgiftstrycket. Med en helt avgiftsfri, skattefinansierad, kollektivtrafik så betalar alla efter förmåga – och ingen måste stanna hemma eller planka av ekonomiska skäl.

Om man tittar lite på hur nolltaxa för alla fungerar i andra städer så finns det många små städer som infört det, även i Sverige, och utomlands har bland annat huvudstaden Tallinn infört det. I Avesta så gjorde nolltaxan att utsläppen minskade, de beräknar i rapporten att drygt 100 000 bilresor per år har ersatts med bussresor. I Tallinn så var ett stort argument till att införa ett försök på nolltaxa att föroreningarna i staden som orsakas av bilar minskas. Försöket lyckades och nu är nolltaxan permanent för alla invånare där, och i juli infördes även nolltaxa i resten av Estland.

Det är dags att avsluta den negativa trenden med höjda biljettpriser på kollektivtrafiken. Tillsammans med utbyggnader och ökas tillgänglighet kan kollektivtrafiken bli det självklara valet för pendlare – och därmed minska klimatutsläpp, trängsel, och hindren för människors frihet.

Vi hoppas att alla elever som fått nolltaxan genom sommarlovskortet har njutit av fria resor i sommar – men nu börjar kampen för nolltaxa åt alla. Det tjänar både vi och samhället på skriver skribenterna Zacharias och Max från Planka.nu

Planka.nu:s roll bland sommarens fria resor: Förslag på fria resor lades fram men hotades av att inte införas – vi samlade namn och uppmärksammade detta i en tidning samt genom flygbladsutdelning, en hemsidedomän köptes in som hette sommarlovskort punkt nu

Början av vår kampanj gick utmärkt, de fria resorna infördes på sommaren – vi poängterade det bra med korten nu när det införts genom vår hemsida och sociala medier.

På slutet av sommaren med nolltaxa – vi spelade in en youtubevideo för att berätta om våra åsikter.

Den sista dagen med nolltaxa – vi skrev i en artikel på några tidningar samt vår hemsida om att nolltaxan ska omfatta alla.

Läs gärna insändaren som är med i denna nyhet.

En kommentar

En kommentar på “Sista dagen med fria resor för unga i Stockholm

  1. Pingback: Planka.nu under 2018 – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.