Rättvisa i facebookfallet, men avgiftssystemet är kvar

Så kom avgörandet i det så kallade facebookfallet, där vi också bevakade rättegången. Resenären frias från indrivningen av tilläggsavgift, och SL får betala rättegångskostnader. Självklart en bra dom som sätter någon sorts gräns för vilka metoder SL och ISS biljettkontrollen kan använda.

Men även om tingsrätten gjorde ett bra beslut denna gång, så kändes det verkligen som att den som blev anklagad fick bevisbördan på sig, och lade fram teknisk bevisning med kvitton och nerladdad platsdata från mobiltelefon. Hur går det för den som blir orättvist anklagad och inte har dessa resurser?

Systemet med tilläggsavgifter blev en sorts avkriminalisering av plankning, men i takt med att avgiftstrycket skärpts och biljettkontrollen privatiserats så har det blivit en väldigt godtycklig myndighetsutövning.

Antagligen så måste SL fortsätta med olika modeller av hårdhandskar så länge avgiftssystemet blir kvar. Och människor kommer att hamna i kläm – antingen bildligen i biljettkontrollen eller bokstavligen i spärrarna.

Vi kommer fortsätta att stödja personer som SL försöker sätta dit på lösa grunder, och organisera de som faktiskt plankar i vår P-kassa. Men målet är att detta ska bli onödigt och kollektivtrafiken ska avgiftsbefrias.

Sommarbonus:

Podden Lilla Drevet pratar om biljettkontroller

En kommentar

En kommentar på “Rättvisa i facebookfallet, men avgiftssystemet är kvar

  1. Jeg trodde at politiet måtte kobles inn i en slik sak, dersom noen skal avkreves tilleggsavgift pga manglende billett. Håper dommen blir stående, og at den skaper presedens, så andre slipper å oppleve noe liknende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.