Läs Stockholmsbloggen!

“Stockholmsbloggen” är en blogg från folket bakom den anarkistiska nättidningen Yelah. Många intressanta reflektioner om vardagen på Stockholms gator och kollektivtrafik. Planka.nu rekommenderar! Stockholmsbloggen

Connex utnyttjande av slavarbetare – efterspelet

LO-tidningen alla avslöjade för ett år sedan att connex utnyttjade papperslösa flyktingar som arbetskraft i tunnelbanan till svältlöner. Nu utreder tidningen vad som hänt efter avslöjandena, där unga latinamerikaner arbetat 16 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, månad efter månad – och i många fall fortfarande inte fått ut ett öre i lön. Sju… Läs mer»

SL säger upp avtalet med Citypendeln

SL säger upp driftavtalet med citypendeln. Det beslutade SL-styrelsen idag måndag. Citypendeln har sedan avregleringen av driften av kollektivtrafiken i Stockholm skött driften av pendeltågstrafiken i Stockholms län. – Främsta anledningen till detta är att vi har haft resonemang med Citypendeln om de kommersiella villkoren kring en eventuell förlängning av avtalet. Men vi står för… Läs mer»

Connex och järnvägspolitik i norrland

Nedan följer ett brev från anställda på Connex norrlandståg, och tillika ett rop på hjälp, eller en varning om man så vill. Connex norrlandståg tog över trafiken på ett antal sträckor norr om Stockholm efter Tågkompaniet, som tog över trafiken efter SJ då driften på sträckorna lades ut på enteprenad. Det samma som skett i… Läs mer»

Start för reklam på tunnelbanevagnar

Tidningen Resumé rapporterar att det på måndag är premiär för reklammålade tunnelbanevagnar i Stockholm. Först ut är en vagn som kommer att tapetseras med Aftonbladets logotype i 6 månader. Projektet beskrivs som startstkottet för “en ny reklamprodukt i Stockholm”. Reklammålade vagnar är vanliga utomlands, men i Stockholm har vi hittills varit skonade från detta. Kritiken… Läs mer»

Polisrazzior upprör kontrollanter

Att polisen åter igen börjat dyka upp vid biljettrazzior på stationer i förorter med hög andel invandrare för att gripa papperslösa flyktingar är inget nytt. Planka.nu har tidigare agerat i frågan och finansierar färdbevis åt papperslösa genom ett samarbete med Ingen Människa är Illegal (IMäI) som gömmer och hjälper flyktingar. Nu rapporterar den fackliga tidningen… Läs mer»

Kontrollanterna tvingas arbeta mot kvoter

6-8 plankare/dag. Det är arbetsgivarens krav på varje kontrollant som arbetar i SL-trafiken. Minst 200 personer/dag vill man gripa sammanlagt. Det rapporterar fackligt aktiva inom kollektivtrafiken i Stockholm till planka.nu. Att ställa krav på hur många personer varje kontrollant skall bötfälla varje dag är ett sätt att få in mer pengar genom tilläggsavgifterna (böterna) som… Läs mer»

CUF ger sig in i plankadebatten

Frågan om vem det är som sätter dagordningen i diskussionen kring kollektivtrafiken blir bara tydligare och tydligare. Med kampanjsidan plundra.nu försöker nu Centerpartiets ungdomsförbund CUF gå i polemik med planka.nu:s idéer. Man för en snubblande retorik kring att det är “helt sjukt” att planka. Argumenten har vi hört förut – Plankning är stöld, plankning är… Läs mer»

Ny email

Planka.nu i Göteborg har en ny emailadress: gbg@planka.nu Skriv gärna till oss om du har synpunkter eller åsikter, tips eller råd. Du kan också ringa vår kontakttelefon som har nummer 0706-449013.

Ingen höjning av tilläggsavgiften

Vägverket har i dagarna avslagit SL:s överklagan av beslutet att man inte får höja tilläggsavgiften för att bli ertappad utan biljett i SL-trafiken från 800:- till 1000:-, rapporterar Dagens Nyheter idag. Det var i mars i år SL ville höja tilläggsavgifterna från 600:- till 1000:, men vägverket som är den myndighet som har sista ordet… Läs mer»