Luxemburg inför nolltaxa i hela landet

All kollektivtrafik i Luxemburg blir avgiftsfri år 2020. Då införs nolltaxa på bussar, spårvägar och tåg i hela storhertigdömet som därmed blir första land i världen med helt avgiftsfri kollektivtrafik, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian. Tidigare har även Estland gjort resor avgiftsfritt i huvudstaden Tallinn, men

Bilköerna förvärras av att hela landet nästan har 600 000 invånare, samtidigt som ytterligare 200 000 personer som bor vid gränsen reser in i landet. Eftersom Luxemburgs problem med trafikinfarkter är bland de värsta i hela världen så är en sån här satsning på att göra kollektivtrafiken gratis nödvändig. 2015 var kollektivtrafikens andel bara 17,1% av resorna enligt Luxemburgs officiella hemsida.

Luxemburg har alltmer visat intresse för kollektivtrafiken. I sommar tog regeringen initiativet till gratis kollektivtrafik för barn och unga under 20 år. Från och med 2020 kommer alla avgifter att avskaffas enligt regeringen i Luxemburg.

Landet har störst problem med bilköer i hela världen, därför är nolltaxa en viktig strategisk plan för att ta itu med problemet.

 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Luxemburg inför nolltaxa i hela landet

  1. Pingback: Kansas City ska införa nolltaxa – Planka.nu

  2. Pingback: SL har höjt avgifterna, men sänkt böterna! – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.