Plankning som civil olydnad

I p-kassan betalar vi tilläggsavgifterna tillsammans, andra håller sig bort från kontrollanter eller ignorerar dem vid razzior. Men det går också att försöka få plankningen prövad, om man vill göra civil olydnad av sin plankning. Det kan sluta med att det varken blir tilläggsavgift eller några andra böter! Här följer en guide som en plankare i Stockholm skickat in:

Att få frågan om fri kollektivtrafik till rättegång.

För att åklagarmyndigheten ska omhänderta ett plankningsärende måste man vägra ta emot böteslapp. Jag plankar dagligen och talar om för väktare och kontrollanter, busschaufförer och spärrvakter att jag gör det av politiska skäl. För att det politiska motivet ska nå lagapparaten är det vara nödvändigt att hamna i rättegång.

Här är lite tips på hur man får polis att komma till “brottsplatsen”

Man måste planka. Och hoppas på kontrollanter. Obs: det räcker inte att befinna sig på perrongen för att kontrollanterna ska visa intresse. Det är inte en förseelse i sig att forcera spärrarna. Man måste resa med tunnelbanan/pendeln för att räknas som plankare.

Om man har lyckan med sig och fångar upp ett gäng kontrollanter på tåg eller på väg ut av station är det bra att börja med att kallt konstatera att man plankar av politiska skäl. Om de vill se legitimation säger man att man har som policy att inte visa legitimation. Det enda de kan göra då är att låta dig gå eller om du har tur anropa vaktbolaget.

Om väktarna dyker upp gäller det att konstatera samma sak igen. Om de vill ha skäl till varför man inte visar legitimation är det relevant att påminna om hur biljettkontrollen används som ett sätt att fiska upp “papperslösa” flyktingar och att man av solidaritetsskäl inte vill visa “papper”, så att de inte riktigt ska kunna veta vem som har och vem som inte har dessa papper. Väktarna kan då välja att sympatisera de också och låta dig gå, oidentifierad, eller anropa polis.

Går det så långt har du lyckats. Till polisen måste man förklara sina politiska motiv och nämna att man vet precis vad man håller på med. Man måste dessutom visa att man villigt följer med till polisstationen. Det kan hända att polisen bara vill låta dig gå. Men vägrar man uppge identitet är det deras plikt att ta en åt sidan åtminstone. Det är väldigt viktigt att förklara varför man i sammanhanget inte vill uppge identitet.

Det är sannolikt att polisen ber en följa med till en mer skymd plats. Där har de en skyldighet att visitera en. Om de finner att man visst bär legitimation kommer man inte få åka till polisstationen men det är ok! De måste likväl förhöra dig.

I förhöret bör man vara klar och tydlig och upprepa politiska motiv så ofta man kan. Det finns inga skäl att ljuga om minsta lilla. När de tagit anteckningar har de en skyldighet att läsa upp anteckningarna för dig. Då är det bra att vara uppmärksam och försöka hålla sitt lugn. Det kan nämligen vara så att förhöret inte stämmer så väl överens med vad du menar. De kommer fråga dig om du vill ändra eller lägga till något. Försök vara vid gott humör och ändra det som behöver ändras.

Slutligen kommer de fråga om du erkänner till brott. Brottet i fråga är bedrägligt beteende. Då är det MYCKET VIKTIGT att neka brott. Annars får man bara böter hemskickat på posten. Redan under förhöret kommer de att “erbjuda” dig böter (som i situationen kallas något annat – ställ frågor!). Ta inte emot dessa.

Nekar man brott har man inte begått brott förrän en rättegång kan bevisa motsatsen. Om du efter några veckor får hem ett brev om att förundersökningen lagts ner blir det heller ingen rättegång (och heller inga böter). Om det blir rättegång är det bra att kontakta planka.nu och be om politisk support!

img213

En kommentar

En kommentar på “Plankning som civil olydnad

  1. Hej. Artikeln nämner att det
    ”…inte en förseelse i sig att forcera spärrarna. Man måste resa med tunnelbanan/pendeln för att räknas som plankare.”

    Enligt 4 kap 6 § 4 punkten Ordningslagen är det förbjudet med så kallad spärrforcering i tunnelbanan, alltså att man går genom spärrarna utan att ha en giltig biljett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.