Planka.nu på Socialistiskt Forum

Nu i helgen – lördagen den 19 november – anordnas Socialistiskt Forum för tionde året i rad, och vi är på plats på inte mindre en tre punkter. Ta din chans att träffa oss – eller se seminariet live på din dator! Forumet äger rum på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41.

15.15 – 16.15 Husarö, våning 3
VARFÖR äR DET SÅ DYRT ATT ÅKA KOLLEKTIVT I STOCKHOLM?

Den första september höjdes priserna för SL-biljetterna. I dag kostar ett periodkort för vuxna 790 kronor i månaden. 1990 kostade samma kort 225 kronor. Hade höjningen följt konsumentprisindex sedan 1990 hade priset nu varit 329 kronor. Varför har SL-priserna skenat? Till vad har pengarna från prisökningarna gått? Hur går det ihop med klimattanken om att fler bör åka kollektivt och färre med bil? Vad får prisutvecklingen för sociala effekter? Hur kan kollektivtrafiken bli billigare? Varför är det inte nolltaxa i kollektivtrafiken?
Medverkande: Niclas Krüger, forskare på VTI, Statens väg- och
transportforskningsinstitut, Johan Wirfält eller Sara Murillo, Stockholms nya medborgarbusslinje, Nanna Wikholm, (S) samt Anna Nygård, Planka.nu.
Arr: ETC Stockholm

är vänstern fartblind?

16.45-18.00 Katasalen, våning 1
äR VäNSTERN FARTBLIND? Detta seminarium sänds på ABF Live!

Vi flyr de av massbilismen söndertrasade städerna med hjälp av lågprisflyg och drömmer om höghastighetståg för att rena samvetet. Den obetalda arbetspendlingen äter upp en stor del av vår fritid och vi färdas allt längre sträckor i allt högre hastigheter. Rätten till mobilitet har blivit ett tvång. Miljörörelsen har länge uppmärksammat trafikens skador på natur och klimat, men höghastighetssamhället är även problematiskt ur ett socialt perspektiv. Trots det så är det ett område som nästan helt undgått politisering av vänstern. Utifrån Planka.nus bok Trafikmaktordningen kommer panelen att samtala kring frågor om hur trafiken påverkar samhället och hur vi kan bedriva en feministisk, klimatsmart och rättvis stads- och trafikpolitik. Medverkande: Sissela Nordling Blanco, talesperson F!, David Lindelöw, trafikforskare och bloggare på Betongelit, Karin Svensson Smith, f.d. riksdagsledamot MP och ledamot av trafikutskottet (MP).
Arr: Planka.nu

TIO ÅR MED PLANKA.NU Våning 4
Utställningen dokumenterar kollektivtrafikorganisationen Planka.nu:s första tio år. Med hjälp av tidigare opublicerat material, modebloggar, tunga ideologiska texter, massvis av aktioner, medieklipp, mingelbilder, klistermärken, flygblad och annat trams får vi följa med på Planka.nu:s resa från arbetsgrupp i Syndikalistiska Ungdomsförbundet till den nuvarande hybriden av direkt aktion, PR-byrå, autonoma utomparlamentariker, författare, proffsminglare, bötesförsäkrare och festprissar.
Arr: Planka.nu
Kl 12-13 berättar representanter från Planka.nu om utställningen

En kommentar

En kommentar på “Planka.nu på Socialistiskt Forum

  1. Pingback: Socialistiskt forum Uppsala april 2012. « PEPPRAT RÖDGRÖNT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.