Snart majoritet för nolltaxa

Enligt Mitti som gjort en opinionsundersökning tillsammans med Novus så har stödet för nolltaxa i Stockholm ökat till 49%. Förra mätningen, som kom 2018, visade ett 43%-igt stöd. Vi närmar oss snabbt en majoritet som vill införa fri kollektivtrafik. Eftersom både bilister och kollektivtrafikanter tillfrågats, så är resultatet ännu mer imponerande. 

Stödet för nolltaxa har ökat för varje år
2018 skrev vi om det dåvarande rekordstödet

I artikeln intervjuas tyvärr SL:s högsta höns – moderaten Kristoffer Tamsons. Han ger två väldigt dåliga argument mot nolltaxa – vi tänkte gå igenom dem snabbt här.

Tamsons argument #1

Det finns ingenting som är ”gratis”. Allt kommer med en kostnad, direkt eller indirekt. Om ingen på något vis skulle betala för trafiken skulle det inte finnas några pengar att köra buss, tunnelbana och pendeltåg för, inga pengar till förarnas, mekanikernas och städarnas löner och inga pengar till bränsle och utbyggnad.

Det finns något som är gratis – de flesta människor använder det som “gratis skola”, “gratisbiljetter” eller liknande – det vill säga att man inte betalar direkt genom en avgift. Det betyder såklart inte att skolpersonalen inte får lön. Och ingen har någonsin föreslagit något annat än skattefinansierad nolltaxa. Skulle inte busschafförerna i Tallinn, Estland eller Avesta få betalt? När man säger emot ett argument som ingen använder kallas det en halmdocka. Om det är det bästa försvar för avgifterna Tamsons har så är vi inte oroade.

Tamsons argument #2

Skulle man i stället har en avgiftsfri kollektivtrafik med höjd skattesubvention blir konsekvensen att miljoner tas från sjukhus, vårdcentraler, läkare och sjuksköterskor.

Det stämmer såklart inte heller. Det finns ingen vettig människa som skulle vilja införa nolltaxa genom att dra ner på vården, utan det handlar om att växla avgifter mot skatt. Vi slipper avgifterna, och betalar lite mer i skatt. Och eftersom alla är med och betalar så blir det mindre per person. Så här ser det vanligaste sättet att finansiera nolltaxa ut

Visst kan det finnas tillfällen då skattehöjningar måste användas till något annat. Men är det verkligen så att Moderaterna planerar stora skattefinansierade satsningar som skulle störas av nolltaxa? Nej, självklart inte. Man är emot skatt på grund av dess omfördelande effekter – att de som har minst tjänar mest ekonomiskt på saken. Men samhället och klimatet som helhet tjänar också på nolltaxa.

Vi är glada över att nolltaxa vinner mark bland stockholmarna. Nu gäller det att göra verklighet av förslaget.

Dela gärna nyheten med folk du känner:

2 kommentarer

2 kommentarer på “Snart majoritet för nolltaxa

  1. Härligt!
    Man kan ju tänka sig många fått upp smaken för nolltaxa nu i och med alla åtgärder för att minska coronavirusets spridning också. Inga biljettkontroller och sen har det ju blivit riktigt bekvämt och smidigt att åka med bussarna :)

  2. Pingback: Ny app löser problemet med att lösa biljett – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.