Stockholm: Rekordstöd för nolltaxa

Enligt Dagens Nyheter, som gjort en opinionsundersökning tillsammans med Ipsos, vill hela 43 % av stockholmarna ha avgiftsfri kollektivtrafik. Det är en rejäl uppgång i jämförelse med tidigare undersökningar tidningen gjort. 2007 var stödet 27% och 2004 bara 21%. Det enda som är likadant nu som då är DN:s vinklade rubriker om att majoriteten inte vill ha nolltaxa. Men nästa gång kanske den rubriken inte går att sätta?

Frågorna är inte exakt likadant ställda, och det fanns fler alternativ under tidigare år. Men det är tydligt att det uttalande stödet för nolltaxa är större än någonsin. Så här löd frågan 2018:

Det finns förslag att göra kollektivtrafiken helt avgiftsfri, det vill säga helt skattefinansierad. Det skulle betyda att landstingsskatten behöver höjas. Är du för eller emot ett sådant förslag?

43% svarade för, 10% vet ej och 47% mot. Eftersom undersökningen gäller Stockholmarna i allmänhet gissar vi att stödet bland kollektivtrafikanter är ännu högre och att motståndet mer finns bland bilister, vilka ännu inte övertygats om att en minskning av bilpendlandet faktiskt gynnar alla.

Det verkar löna sig att kampanja för avgiftsfri kollektivtrafik, så med detta besked tar vi nya tag i frågan och fortsätter kämpa. Det finns ju också flera förebilder runt om i Sverige och Europa, med städer, regioner och länder som redan infört nolltaxa. Ett stort tack till dessa och alla andra som också lyft frågan de senaste åren!

6 kommentarer

6 kommentarer på “Stockholm: Rekordstöd för nolltaxa

 1. Kul att se!
  Ju högre biljettpris, desto fler ställer sig ju såklart positiva till iden om nolltaxa. Det börjar ju komma till en punkt nu där det når ”smärtgränsen” för väldigt många. Man har ju grundinställningen ”ingenting är gratis” – men sen när det är dags att betala dom svindyra biljetterna, så känns ju nackdelen med avgiftsfinansieringen för dom flesta.
  Men diskussionerna har ju säkert också haft effekt – hade inte vi funnits, så hade nog färre varit för.

  • Precis som du säger så har Planka.nu:s arbete varit väldigt viktigt då vi visar att vi finns och uppmärksammar frågan.

   Man får även tänka på att även de som inte åker kollektivt alls har varit med i den här mätningen/undersökningen, hade man kollat på enbart vad kollektivtrafikanter tycker så hade ja-sidan till nolltaxa varit större.

   Nu gäller det att peppa nolltaxa så att vi får ännu högre stöd nästa mätning :)

   //Planka.nu Stockholm

 2. Pingback: Följ med på plankningspatrull – Planka.nu

 3. Pingback: God jul & gott nytt år – Planka.nu

 4. Pingback: SL-upproret – Planka.nu

 5. Pingback: Snart majoritet för nolltaxa – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.