Gratis är någonting!

Ett av de vanligaste argumenten mot nolltaxa som Planka.nu möter är att ingenting är gratis. även fast vi brukar använda begreppen nolltaxa och skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik så är det detta gratis som en del hakar upp sig på. Det märkliga är att politiska företrädare från båda blocken ledigt talar om “gratis utbildning” och få skulle få för sig att skriva upprörda klagomål till företag som delar ut gratisprover. Det verkar snarare vara en strategi för att argumentera mot just avgiftsfri kollektivtrafik.

Vad vi menar med gratis är inte särskilt komplicerat, och ligger i linje med hur begreppet används till vardags. När någon säger att den gick på bio gratis, så menar den inte att maskinisten och popcornförsäljaren inte fick betalt – utan att det inte skedde någon penningtransaktion vid användningstillfället. Ungefär så ser vi på det också: kollektivtrafiken behöver självklart finansieras, men det betyder inte att den behöver beläggas med något avgiftstryck. Avgiftsfinansiering (som dessutom aldrig är fullständig) är bara ett av många sätt – och ett av de sämre – att finansiera kollektivtrafiken. Andra möjliga sätt är till exempel via landstingsskatten eller arbetsgivaravgiften.

Nolltaxemotståndare använder sig ofta av den trötta liberala klyschan “there is no such thing as a free lunch” vanligen översatt till “det finns inga gratisluncher”. Förutom det lustiga i att samma personer ofta bjuder på lunch vid sina releasefester för olika översubventionerade böcker, så bygger detta på en annan idé om vad gratis är – något som inte kostar något för någon. Frågan är om någonting överhuvudtaget kan sägas vara gratis ur ett sådant perspektiv? Och ändå används ordet fortfarande!

För att bringa klarhet i detta kan vi använda Bo Bergmans etymologiska ordbok “Ordens betydelse” (2007) där det framgår att ordet gratis är en sammandragen form av det latinska gratiis, som är en plural böjningsform av gratia ”ynnest; tack”. Den ursprungliga betydelsen är ungefär ”som man bara behöver tacka för” och används i latinska uttryck som ”gratis constat” (det kostar inget). Ordet är belagt i svenskan sedan 1600-talet, vilket kan jämföras med användandet av gratislunch i negativ bemärkelse som togs i bruk ungefär samtidigt som filmen Wall Street hade premiär. Gammal är alltså fortfarande äldst och gratis är gott!

Att i argumentation använda sig av gratis i den vanliga formen, alltså något som man inte betalar för vid användningstillfället borde vara helt OK, och det är snarare ordvrängare och gratismotståndare som får backa i frågan om luncherna.

Om man jämför med 1600-talet så har begreppet gratis idag fått en mer politisk innebörd och handlar om allt från kulturspridning och välfärd till motstånd mot den utveckling där avgiftssamhället försöker inhägna allt större delar av våra gemensamma rum. Striden om ordet gratis är del av en större politisk konflikt mellan ett avgiftssamhälle, där man i teorin kan sätta upp en myntapparat på allt från trottoarer till respiratorer och ett gratissamhälle där välfärden är avgiftsfri och tillgänglig för alla samt gemensamt och rättvist finansierad.

En parentes är att adjektivet graciös (i betydelsen behagfull, som rör sig mjukt och vackert) har samma ursprung som gratis.

För en graciös kollektivtrafik!

9 kommentarer

9 kommentarer på “Gratis är någonting!

 1. Jag gillar sättet att resonera på, fast jag köper det inte. I nuläget tror jag att det är viktigare än nånsin att hålla i skatte kistan så att pengarna räcker till tex vård skola. Risken är att skatte-basen blir mindre i framtiden, det finns många som vill ha sänkt skatt och vid en borglig valseger kommer det troligvis att hända (må det inte hända)

 2. Välskriven artikel, och självklart håller jag med om argumentationen kring ordet gratis. Det högermänniskor nog stör sig mest på är att om något är gratis för person A, så måste det alltid finnas en person B som tvingas betala.
  Planka.nu”™s anhängare toppar väl inte direkt ligan över mest produktiva personer eller största skattebetalare, så självklart vurmar ni för att saker och ting ska bli gratis. För det innebär ju att samhällets produktiva personer helt enkelt får jobba dubbelt så hårt så att de kan försörja både sig själv och en plankare.

 3. @Mikael Hansen
  Skatter har sänkts med 100 miljarder sen år 2000. Mycket av pengarna förväntas vi istället betala själva, ingen verkar vara intresserad av vad som tas direkt ur plånboken, bara det som tas ut i skatt. En underfinansierad vård kan förstås också behöva en skatteboost. Det ena utesluter inte det andra. För att ta särskilt nolltaxa i försvar, så har undersökningar visat att det istället kan blir en samhällsvinst genom skattefinansieringen http://bit.ly/bs0o1W
  @Bananen
  Ditt resonemang tror jag först och främst är baserat på fördomar som inte stämmer. Sen är det visserligen så att den som tjänar mycket (inte är mer produktiv, löner sätts knappast så annars skulle jobb som ger mycket nytta t.ex. barnskötare betalas mycket högre) skulle behöva betala mer. Men å andra sidan så skulle vi få en samhällsvinst (se länken ovan), vi skulle slippa det dyra biljett/kontrollsystemet och normalavlönade plankare skulle börja betala mer genom skatten eftersom vi inte betalar någon avgift nu :)

 4. “Planka.nu”™s anhängare toppar väl inte direkt ligan över mest produktiva personer”
  @Bananen: Jag blir så otroligt arg över den här fördom. Jag arbetar fan inte gratis till 4 på natten för att höra svepande uttalande om min produktivitet som detta.
  Den här ekonomiska autismen kommer att slå död på samhället i slutändan. Faktum är att gratisrörelsen inte bara vill att saker ska vara gratis – det är en generation som redan producerar och arbetar gratis hela dagen. Gratisrörelsen är ganska mer omfattande än plankande – den mest kända andra del pirater och hacktivister. Det är idiotisk att kalla denna rörelse av gratister för oproduktiva, för den skapar redan morgondagens samhälle genom att hacka kapitalismens ordning av samhället. Hur vill ni mäta den sortens biopolitiska produktion av samhällets ordning? Det kan ni inte, tokjävlar! :) Denna gratisproduktion av värde som pågår varje dag registreras inte av alle de ekonomiska verktyg som avgiftssamhället och dets anhängare klänger sig till. För att den är gratis.

 5. Även om jag måhända spär på bananens fördom, vill jag bara säga att det finns, så som jag, många som plankar för att de helt enkelt inte har råd att betala ett månadskort på 800:-
  Jag har oftats inte ens så mycket pengar över när jag har betalat räkningarna.
  Och då ska jag försörja min son.
  800:- mat till oss eller att laglydigt betala kollektivtrafik;
  ganska enkelt val…

 6. Pingback: Nolltaxa på gång i Härnösand | Planka.nu

 7. Pingback: Snart majoritet för nolltaxa – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.