SL:s konstigaste kam­panjer mot plankning

sl-fail

SL:s senaste haveri med botshop.nu fick oss att, inte helt utan nostalgi, minnas ett par andra väldigt konstiga kampanjer de haft mot oss och plankning. Håll till godo!

Gymnaster mot (för?) plankning

SL hade hyrt in ett antal gymnaster som på olika kreativa sätt med hjälp av stora studsmattor plankade över spärrarna. Det hela var rätt surrealistiskt och vi visste inte riktigt hur vi skulle bemöta det när vi var på plats för att dela ut flygblad. Att betala folk för att planka över spärrarna på olika spexiga sätt måste vara bland det konstigaste som kommit från SL.

På plats finns också gymnaster från Sveriges gymnastikförbund som kommer att visa hisnande prov på spärrhopp – under parollen ”fair play”

Från pressmeddelandet.

Spionera på personalen

SL började under 2005 med så kallade “mystery shoppers”, alltså vardagligt klädd personal som åkte runt i kollektivtrafiken och spionerade på SL:s personal för att se till att de “skötte sig”. Som en del i detta så började Connex, företaget som gjorde vinst på tunnelbanan vid den tiden, att dela ut biobiljetter till personal som beslagtagit falska SL-kort. Vi kunde förstås inte hålla oss från att trycka upp hundratals uppenbart fejkade SL-kort till personal med en önskan om ett trevligt biobesök.

SL kallar plankare för ohyra

SL:s dåvarande VD Lennart Jangälv gjorde 2004 det klassiska uttalandet att plankare är ohyra. Något som följdes upp av SL:s ordförande Anna Berger-Kettner som försökte stänga ner vår hemsida med den underliga motiveringen att vår internetleverantör tjänade några kronor på att vi betalade för webbutrymme och att det var oetiskt. En reporter ställde den hyffsat relevanta frågan:

Hur ska en politisk organisation kunna uttrycka sig via internet utan att på något sätt befatta sig med kommersiella intressen i form av internetleverantörer, menar du?
– Nu ställer du en väldigt vinklad fråga, svarar Anna-Berger Kettner upprört.
Därefter säger hon att hon inte har tid längre och slänger på luren.

SL försöker propagera mot Planka.nu genom att förklara varför nolltaxa är bra

2009 så var tunnelbanan fylld med affischer från SL och biobesökare fick nöjet att se en reklamfilm från SL som på ett pedagogiskt sätt förklarade varför kollektivtrafiken bör vara gemensamt finansierad och avgiftsfri.

SL sätter upp ett allseende öga från romanen 1984 i Kungsträdgården

7830353712_63d92a2252_z

För att bli mer populär hos de yngre stockholmarna, som ju är rätt flitiga på att planka, så delade SL ut knappar med ett öga och telefonnummer till ”Trygghetscentralen” vilket då ska leda till att folk ringer när det ser något de stör sig på, snarare än något brottsligt. Genom det stora ögat ovanför SL-tältet blev vibbarna av övervakningssamhälle a la 1984 nästan övertydliga. För att se vem som hade bäst gratissaker så kom vi också till platsen…

Benjamin Syrsa mot plankning

Men var kommer alla konstiga idéer ifrån? Faktum är att det var rätt skumma kampanjer redan på 1940-talet då SL hade det lite mer olyckliga namnet SS. Argumenten är dessutom ungefär som idag…

2 kommentarer

2 kommentarer på “SL:s konstigaste kam­panjer mot plankning

  1. Pingback: Hårdare tag – den har vi hört förut | Planka.nu

  2. Pingback: Hårdare tag – den har vi hört förut | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.