Planka.nu och Connex bjuder spärrvakter på bio

Idag har planka.nu delat ut 200 falska 30-dagarkort till de flesta spärrvakter som varit i arbete tunnelbanan under dagen. Tillsammans med kortet har man fått ett brev med en lyckönskan om att biofilmen kommer vara bra. Bakgrunden är att Connex har börjat belöna duktiga spärrvakter med biobiljetter om de beslagtar falska färdbevis, och hotar ”dåliga” spärrvakter med sparken.

– SL och Connex driver krig mot sin egen personal. Man driver en personalpolitik som bygger på misstänkliggörande, hets och hot, säger Christian Tengblad från planka.nu

I några år har man aktivt spionerat på den egna personalen genom att anställa spioner som låssas vara vanliga kunder, så kallade ”mystery shoppers”, som bevakar varje steg personalen gör. Nu har man också börjat bestraffa ”dåligt” beteende och belöna bra. Genom att bjuda på bio och middagar till de som sköter sig, och hetsa och hota de som sköter sig dåligt ska man få en personalstyrka som lyder den minska vink.

Tidningen Metro uppmärksammade förra veckan hur flera busschaufförer på Råstagaraget kallats till ”personliga samtal” därför att SL:s spioner uppmärksammat att de inte sköter biljettförsäljningen på önskvärt sätt. Busschaufförerna försvarar sig med att de sätter servicen i första hand, inte biljettförsäljningen. Något SL tydligen inte gör.

Connex skriver i ett internt cirkulär;
Som motivation för personalen att vara extra uppmärksam på falska kort, har samtliga platskontor i tunnelbanan infört en belöning i form av ett par biobiljetter för varje beslagtaget kort. Detta system finns redan sedan tidigare inom bussverksamheten. även i samband med vårens MSS-mätningar (spionaget på den egna personalen /plankas anm.) av intäktssäkringen i tunnelbanan, som varje gång görs på 18 stationer, kommer bra resultat att belönas. Samtliga fast placerade medarbetare på de stationer som får ett godkänt resultat kommer att bli bjudna att tillsammans äta middag på restaurang.
[…]
För att på ett bättre sätt kunna följa upp biljetthanterande personals arbete med att kontrollera färdbevis och ta betalt har Connex initierat mätningar vars resultat går att härleda till varje enskild individ. Syftet är att på ett bättre sätt kunna återkoppla de insatser som görs för att både uppmuntra bra beteenden och korrigera felaktiga.

Att bjuda spärrvakterna på gratis bio (något som de helt klart förtjänar) är framförallt en protest mot den personalpolitik Connex driver. Att försämra villkoren för de anställda och ställa allt högre krav på en personalstyrka som arbetar med ett serviceyrke på en av landets farligaste arbetsplatser är oacceptabelt. Att låta vinstintresset styra villkoren får vårt gemensamma resande likaså.

Vi hoppas att biofilmen Connex bjuder spärrvakterna som tog emot våra falska kort idag är bra, och att det är en välbehövlig paus i den hårda vardagen i Stockholms underjord.

Kidsen i planka.nu

Läs mer

En kommentar

En kommentar på “Planka.nu och Connex bjuder spärrvakter på bio

  1. Pingback: SL:s konstigaste kam­panjer mot plankning | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.