Arbetaren om konflikten mellan planka.nu och SL

SL fortsätter att göra bort sig. Senast i tidningen arbetaren som publicerar en artikel om SL:s försök att knäcka planka.nu i dagens utgåva. Artikeln (och SL!) talar för sig själv, så vi väljer att återge den i sin helhet.

Underjordisk strid trappas upp

SL:s vd Lennart Jangälv kallar gratisåkare i Stockholms tunnelbana för “ohyra”. SL:s ordförande, Anna Berger-Kettner (s), säger till Arbetaren att “tjyvåkarna är som värsta sortens skattesmitare” och tycker inte att SL:s försök att stänga föreningen Planka.nu:s hemsidor kan vara en inskränkning i yttrandefriheten.
Striden mellan SL och gratisåkarna har trappats upp ytterligare.

Storstockholms lokaltrafik, SL, söker nu nya sätt att komma åt organisationen Planka.nu, som verkar för nolltaxa i kollektivtrafiken och organiserar en avgiftsstrejk med böteskassa. I augusti lämnade SL in en polisanmälan mot Planka.nu för uppvigling och “snyltning”.

Hemsidan Planka.nu innehåller, förutom argument för skattefinansierad kollektivtrafik, tips om hur man undviker att betala i tunnelbanan. I samband med polisanmälan uppgav SL att man hoppades att polisen skulle kunna stänga hemsidan.

– Webb- och teleoperatörer kan ju tvingas stänga nazistiska sajter. På samma sätt hoppas vi kunna tvinga dem att stänga ner Planka.nu, sade SL:s vd Lennart Jangälv till DN (21/8).

Redan veckan efter polisanmälan inledde landstingsägda SL på egen hand påtryckningar mot andra företag i hopp om att på den vägen kunna knäcka Planka.nu. En SMS-tjänst som mot självkostnadspris lät plankare tipsa varandra om vilka spärrhytter som var obemannade stängdes ner direkt. Detta efter att SL kontaktat Yo.se, det företag som levererade den tekniska lösningen. Tjänsten startades av Planka.nu i mars i år.

Enligt egna uppgifter arbetar SL nu med att få banken att säga upp Planka.nu:s postgirokonto, och få den internetleverantör varifrån Planka.nu köper webbutrymme att plocka bort hemsidan.

Förra veckan kallade SL:s vd Lennart Jangälv plankarna för “ohyra” när han intervjuades i SVT:s lokala nyhetsprogram ABC (1/9).

– Fuskåkningen kostar ungefär 50 kronor per månadskort, så jag tror att alla i Stockholm har orsak att bli glada av att bli av med den här ohyran, sade Lennart Jangälv.

Anna Berger-Kettner är styrelseordförande i SL och tidigare ordförande i socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Hon uppger att hon inte känner till Jangälvs uttalande och därför inte vill kommentera det, men tycker det är bra att SL försöker få företag att säga upp avtal med Planka.nu.

– Jag tycker inte att starka kapitalintressen ska tjäna ganska mycket pengar på något som inte är lagligt, säger Anna Berger-Kettner till Arbetaren.

– Företagen gör ju kommersiell vinst på varje SMS. Det är den aspekt som jag lägger på det.

Men att SL försöker bedriva påtryckningar på företag som tillhandahåller serverutrymme för hemsidan Planka.nu…

– Då är det väl också någon som tjänar pengar! Det är oetiskt att kommersiella intressen ska understödja sådant, säger hon.

Anna-Berger Kettner låter upprörd när hon delger sin åsikt om de som inte betalar i tunnelbanan, och som enligt uppskattningar utgör minst en tiondel av resenärerna.

– De stjäl från det allmänna, de understödjer samma sak som moderaterna gjorde när de vanstyrde landstinget. Tjuvåkandet är som värsta sortens skattesmiteri fast värre! säger Anna Berger-Kettner, som hävdar att plankarna i genomsnitt varken har det bättre eller sämre ställt än genomsnittet.

– Planka.nu stjäl från låginkomsttagare. Förlorarna är ungdomar, förortsboende och kvinnor. De som stjäl resor stjäl från dessa grupper!

Planka.nu menar tvärtom att plankning har sociala orsaker, och hänvisar till SL:s egen årsrapport för 2003. I den konstateras att antalet sålda biljetter i kollektivtrafiken följer konjunkturen. Att försäljningen minskade med 0,7 procent mot föregående år förklaras med att stockholmarna har fått sämre ekonomi, bland annat som följd av lägre sysselsättning.

SL:s projekt “Minska svinnet” har kommit till liknande resultat efter en utvärdering av effekterna av den kraftiga prishöjning som genomfördes i mars i år, då priset på ett månadskort höjdes från 500 till 600 kronor.

– Vår slutsats är att fuskåkandet ökade som en konsekvens av prishöjningen. I april var antalet straffavgifter det högsta på minst tio år, sade Ann-Sofie Chudi, projektledare för “Minska svinnet” till Svenska Dagbladet (24/7).

SL:s vice ordförande Gertrud Brorsson (mp) är mer på den linjen.

– Man måste fundera på varför så många plankar, säger hon till Arbetaren.

Hon reagerar även när hon får höra vad SL:s vd har sagt.

– Aj då, det är inte bra. Min personliga åsikt är att det inte finns någon gång som man kan kalla människor för ohyra. Man måste skilja mellan sak och person, säger Gertrud Brorsson.

– Hur ledning och styrelse uttalar sig är jätteviktigt. Oavsett vad man tycker om plankningen måste man verka för en bra dialog.

I ett pressmeddelande skriver Planka.nu att det är “ovanligt klumpigt ur ett yttrandefrihetsperspektiv” av SL att försöka stänga hemsidor: “Här går ett offentligt ägt bolag in och öppet försöker stoppa en kritisk röst som blivit för jobbig – med direkt odemokratiska medel. Frågan är vilka som blir SL och Jangälvs nästa offer. Fackföreningarna?”

Att det skulle kunna vara en yttrandefrihetsfråga håller dock inte SL:s ordförande med om.

– Vi ifrågasätter inte människors rätt att uttrycka sin åsikt, säger Anna Berger-Kettner (s).

– Vad det handlar om, tycker jag, är att det är oetiskt när kommersiella intressen tjänar pengar på något som inte är lagligt.

Hur ska en politisk organisation kunna uttrycka sig via internet utan att på något sätt befatta sig med kommersiella intressen i form av internetleverantörer, menar du?

– Nu ställer du en väldigt vinklad fråga, svarar Anna-Berger Kettner upprört.

Därefter säger hon att hon inte har tid längre och slänger på luren.

RASMUS FLEISCHER

Direktlänk till artikeln på Arbetarens hemsida.

En kommentar

En kommentar på “Arbetaren om konflikten mellan planka.nu och SL

  1. Pingback: SL:s konstigaste kam­panjer mot plankning | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.