Bra helg på SL-sponsrad festival!

I helgen var Planka.nu på plats i Kungsträdgården för att medverka vid Ung 08-festivalen. På en plats där SL tänkte propagera vill vi även vara på plats för att ge en motbild samt så klart dela ut material och prata med folk i allmänhet! Många ville prata om plankning, nolltaxa och SL med oss. Detta var dock inte så uppskattat av vissa. Efter att polisen gav oss besked om att vi inte fick ha vårt bokbord på området så flyttade vi ut det på en gång. I DN:s artikel om händelsen sägs det:

Per Edqvist från Citypolisen som befann sig på plats ger dock en annan bild av det som hände. Han säger att Planka.nu anvisades en plats men att övriga aktörer som redan befann sig där uppfattade dem som störande.

Det kanske inte är så långsökt att anta att det är SL som är den andra aktören. Att bli tvungna att flytta ut från området kan kanske vara jobbigt, men vi fick också förklarat för oss att ingen fick dela ut saker alls inne på området – vilket inte har någon laglig grund. Senare kom det också fram ungdomar och sa att de blivit avvisade på grund av att de haft planka-pins på tröjan! Detta bekräftas av polisen:

Per Edqvist bekräftar att flera personer som satt på sig Planka.nu-nålar och märken inte fick vara kvar utan anvisades att följa med till hörnet av Sverigehuset.

– En deltagare i en allmän sammankomst, vilket vi bedömde Planka.nu som, ska få möjlighet att sprida sitt budskap. Men om det blir störande, och det ansåg de som hade sin verksamhet där, så måste vi flytta på dem. Och då anvisade vi även andra som hade Planka.nu-märken på sig dit, säger Per Edqvist som järmför det som hände med att ansluta sig till ett demonstraionståg, man blir då en del av det även om man från början inte gick med.

 

 

På kvällen fortsatte det hela, och i ett inslag av extremt dålig timing portades bandet DUBS (Det Urbana Barnets Sorg) efter att ha uttryckt sitt stöd för oss. Sista låten avbröts också av arrangörerna:

[en ur personalen] eskorterar oss förbi en rad mycket upprörda människor, som vi antar är delar av säkerhetsteamen samt övrig personal, för att sedan bli mötta av polisen. De för oss sedan in i ett litet rum och börjar fråga ut oss.

Efter en sådan fredag kände vi oss tvungna att komma tillbaka på lördagen. Utrustade med fanor, klistermärken och oömma kläder så kom vi tillbaka till Kungsan. Denna gång var polisen lite mer normala, tyckte att det lät ”osannolikt” att ungdomar skulle bli avvisade från platsen på grund av plankamärken på tröjan (trots att vi citerade deras kollega kring detta) och lät oss stå med fanorna på anvisad plats samt dela ut material fritt inne på festivalområdet. Genom att så många stödde oss, inte minst DUBS, så kunde Kungsträdgården användas som den offentliga plats den är – även om SL sponsrar en festival där.

Ung08 kör en OS: Då fick du inte ha Pepsitröja eftersom Coca-Cola sponsrat. Nu får du inte ha Planka-knapp eftersom SL sponsrar!

SL gav hela Ung 08-festivalen en 1984-stämning

6 kommentarer

6 kommentarer på “Bra helg på SL-sponsrad festival!

  1. Hade inte läst det där innan – man blir ju minst sagt äcklad. Men man får ju va glad för att verkligheten säger mer än nån löjlig propaganda – så som endel vakter beter sig så kommer dom aldrig kunna höja sin status särskilt mycket. Dom dom möjligen lyckas lura är väl några av dom som sällan använder kollektivtrafiken.

    Men det som verkligen är störande är att dom sprider ”trygghetsnummret” i så stor omfattning – det ger ju en möjlighet att hålla på ange varandra. Det finns ju alltid några svin som gillar sånt – t ex gubbar och kärringar som ringer så fort några ungdomar ”hänger” vid stationen och liknande saker.
    Och dom behöver ju inte ens va särskilt många heller för att ställa till det – med dom folkmängderna som rör sig i trafiken är sannolikheten rätt hög för att det finns åtminstone nån/några på varje plats. Samtidigt sitter det uttråkade personer och kollar i kamerorna, som väntar på att få nåt ”larm” och uttråkade vakter som bara väntar på att få visa sin makt.

    Det bidrar ju på så sätt till en mer stressad, otrevlig ”storebror ser dig”-miljö i kollektivtrafiken.

  2. Pingback: Massplankning – Vi är Stockholm! | Planka.nu

  3. Pingback: SL:s konstigaste kam­panjer mot plankning | Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.