Avesta: Nolltaxa minskade utsläppen

Avesta

Glada siffror för gratis bussar

Nolltaxan i Avesta (21.500 invånare), som vi tidigare skrivit om, har nu utvärderats. Resultatet är imponerande: 80% fler resenärer, 13% nya resenärer och 39% av de nya bussresorna har ersatt en bilresa. Rent miljömässigt så handlar det om 40.000 kilo koldioxid mindre i utsläpp, i en rätt liten kommun. Läs hela utvärderingen!

Framtiden för nolltaxa i mindre kommuner

Ett problem som utvärderingen tar upp, är att nolltaxan ibland avskaffas när resandet har ökat och inneburit större kostnader för t.ex. fler avgångar. Men detta borde ju inte vara ett problem, utan ett av målen med nolltaxan! Särskilt med tanke på vilket konkret exempel på klimatpolitik detta är. Som tur är verkar det som att Avesta funderar på att permanenta den avgiftsfria trafiken.

Vad med cykel och gångtrafik?

Även gång- och cykelresor minskade något, även om det inte var i samma skala som bilresorna. Detta är en viktig lärdom för kommuner: för att bryta trafikmaktordningen så bör nolltaxa också kombineras med gång- och cykelförbättringar. Men som Tallinns borgmästare säger så vägs de negativa effekterna upp med råge av minskad biltrafik. Det är inte kollektivtrafikanterna som rör sig för lite i allmänhet, utan bilisterna.

3 kommentarer

3 kommentarer på “Avesta: Nolltaxa minskade utsläppen

  1. Pingback: Nolltaxedagen | Planka.nu

  2. Pingback: Grattis Sala till gratis buss – Planka.nu

  3. Pingback: Skriv ett brev för Avestas nolltaxa – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.