Skriv ett brev för Avestas nolltaxa

Klicka här för att skriva ditt protestbrev till Ulf Berg direkt!

Kollektivtrafiken i Avesta har sedan 2012 varit avgiftsfri och mer tillgänglig än någonsin. Ett föredöme inom svensk trafikpolitik som lett till fler resenärer, fler bilister som ställer bilen hemma och därmed många ton koldioxid i minskade utsläpp.

Trots detta har nu Moderaterna med Region Dalarnas styrelseordförande Ulf Berg i spetsen bestämt sig för att bryta avtalet – och avveckla nolltaxan samt återgå till det föråldrade avgiftssystemet. Trots att vi vet att såväl klimat som folkhälsa kräver en omställning mot mer hållbart resande.

Enligt Ulf Berg borde Avesta betala extra eftersom fler använder kollektivtrafiken. Men är det inte en fördel att slippa halvtomma bussar? Avestas kommunordförande Lars Isacsson (S) svarar i Dalademokraten:

Vi har närmare 900 000 bussresor om året. Det hade ju inte blivit 900 000 om man inte hade haft avgiftsfritt, argumenterar Isacsson.
Som stöd för sin sak pekar han på att resandet har ökat just för att det är gratis – vilket han ser som positivt.
– Resandet har ökat med minst 250 procent sedan införandet av avgiftsfria bussar 2011.
En annan fördel, enligt Isacssons mening, är att alla oavsett ekonomi kan åka buss, vilket utjämnar skillnader. Han nämner också klimatfördelar och att man ”får mycket för pengarna” som invånare i kommunen.

När Avesta 2012 införde gratis kollektivtrafik ökade det kollektiva resandet med 80 procent, utsläppen minskade med 40 ton och en stor del av kollektivtrafikökningen bestod just av tidigare bilister. Hållbart resande är energieffektivt, kollektivt och trevligare.

Vi kräver därför att Avestas nolltaxa kvarstår och Moderaterna tar sitt förnuft till fånga. Vi vill också ge vårt stöd till invånarna i Avesta och de politiker som försvarar nolltaxan.

3 kommentarer

3 kommentarer på “Skriv ett brev för Avestas nolltaxa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.