Nolltaxedagen <3 Göteborg

Idag är det den Internationella Nolltaxedagen. En dag då vi i Planka.nu Göteborg uppmärksammar och uppmuntrar till skattefinansierad nolltaxa i kollektivtrafiken.

Det är alltid viktigt att belysa vikten av en öppen och fri kollektivtrafik som kan nyttjas av alla. Tyvärr kan vi se en tendens där staten missgynnar allt fler utsatta grupper i samhället. Nu senast ett förslag, från moderaternas Anders Borg, på att sänka studenters studiestöd med hela 300 kr. 300 kr motsvarar två tredjedelars månadskort hos Västtrafik, vilket betyder att många studenter inte längre kommer ha råd att betala sina pendlingskort. Absurt tycker vi i Planka.nu. Därför tänker vi i solidaritet med studenterna sänka ingångsavgiften i P-kassan till 150 kr under nolltaxeveckan!

Vad är P-kassan?

Vår P-kassa är en bötesfond uppbyggd av plankande göteborgare; studenter, arbetare, ungdomar och äldre. Alla våra medlemmar väljer att aktivt ta ställning och strejka mot avgifter i kollektivtrafiken. Att kunna ta sig till skola, jobb och vänner skall inte vara ett privilegium för de med störst plånbok. Som medlem i P-kassan betalar vi dina tilläggsavgifter (böter) du fått av Västtrafiks biljettkontrollanter när du plankat. P-kassan är således en solidaritetskassa. Detta innebär att du som medlem hjälper andra plankare att få sina tilläggsavgifter betalda. P-kassan är ett alternativ för dig som tycker Västtrafiks priser är alltför höga men ändå vill/måste kunna resa kollektivt.

Politikerna ljuger

Det är tråkigt att Västtrafiks styrelse och politikerna i Västra Götalands län stretar mot nolltaxa trots visade fördelar. Vi skakar på huvudet åt Västtrafik när de i GPs artikel säger “nej till nolltaxa”. Det är förtroendesänkande att se Västtrafiks styrelse använda sig av tveksam statistik när man på flera håll har sett fördelarna med en avgiftsfri kollektivtrafik. ETC publicerade 2012 uträkningar som visade hur majoriteten av Göteborgarna skulle tjäna på avgiftsfri kollektivtrafik. Statistiken publicerad av ETC talade sitt tydliga språk. En pendlande Göteborgare som tjänade 25 000 kr i månaden skulle få en skattehöjning med 155 kr i månaden men samtidigt spara in kostnaden för månadskort som i dagsläget kostar 545 kr. En klar fördel för pendlare i göteborgsområdet. Med nolltaxa slopas också det dyra och svåranvända biljettsystem vilket förutom att göra varje resenär mycket gladare också kommer att innebära en besparning.

Västtrafiks styrelse och politikerna i Västra Götalands negativa syn ter sig inte rimlig i kontrast till de städer där man infört nolltaxa. Avesta, Kiruna och kanske främst Tallin, vilket är en stad som är lik Göteborg på många sätt, har fått god respons på införandet av avgiftsbefriad kollektivtrafik. Dessa exempel, om något, visar att en fungerande kollektivtrafik utan avgifter är möjlig!

Kom igen Västtrafik, vi vet att ni kan!

Vi har sett Västtrafik ta stapplande steg mot nolltaxa innan. Linje 286, eller Älvsnabbare som fler känner till den som, är en båt som kopplar samman Hisingen med fastlandet. Resan går mellan Lindholmspiren och Rosenlund och har varit avgiftsbefriad sedan 2011. Ett fantastiskt initiativ som uppskattas av många resenärer.

Västtrafik har också värnat om de äldre i Göteborg genom att erbjuda alla över 65 år avgiftsbefriad kollektivtrafik. Sedan 2008 har pensionärer haft möjlighet att njuta av nolltaxa under lågtrafik på vardagar samt lördag, söndag och helgdagar. Detta har fått ett otroligt bra bemötande och skapat en fantastisk möjlighet för Göteborgs seniorer att nyttja hela stadens utrymme.

Dessa två solskensexempel har båda finansierats av Göteborgs kommun och visat sig inte kosta några större summor. Genom att kommunen bidrog med pengar till avgiftsbefriade resor för pensionärer lyckades Västtrafik till och med vända sitt underskott till överskott 2008. Så kom igen Västtrafik, vi vet att ni kan, om ni vill!

Planka.nu <3 Ockupera universitetet

I nolltaxedagens ära hejar vi nu på den avgiftsbefriade linjen Älvssnabbare, de fria resorna för pensionärer och, kanske framförallt, studentrörelsen! Studentnätverket Ockupera Universitetet organiserar sig just nu emot moderaternas förslag om minskat studiestöd. Vi uppmanar alla att komma och visa sitt missnöje över sänkningsförslaget vid Anders Borgs besök på Handelshögskolan kl 13.00, den 5 mars, vid Vasagatan 1.

Undvik böter och peppa dig och dina vänner att gå med i P-kassan nu i veckan!

Glad nolltaxedag och planka lungt!

Puss och kram Planka.nu GBG  

Om du vill veta mer om nolltaxedagen kan du hitta information här:

Nolltaxa.nu
Planka.nu
Freepublictransports.com
 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.