SL säger upp avtalet med Citypendeln

SL säger upp driftavtalet med citypendeln. Det beslutade SL-styrelsen idag måndag. Citypendeln har sedan avregleringen av driften av kollektivtrafiken i Stockholm skött driften av pendeltågstrafiken i Stockholms län.

– Främsta anledningen till detta är att vi har haft resonemang med Citypendeln om de kommersiella villkoren kring en eventuell förlängning av avtalet. Men vi står för långt ifrån varandra i den ekonomiska frågan, säger Lars Nordstrand, affärsdirektör vid SL, till TT.

Orsaken till att man inlett samtal med citypendeln kring frågan är att citypendelns resenärer gett trafiken dåligt betyg, även om den fungerar bättre nu än när vagnbristen var som störst för några år sedan.
Enligt tågvärdar och fackliga representanter på pendeln är den enda akuta lösningen på det uppsagda avtalet att SL själva sköter trafiken i en tid framöver.

Exakt vad de “kommersiella villkor” SL:s Lars Nordstrand talar om innebär framgår inte, men det är inget okänt att de enteprenörer som idag sköter driften av kollektivtrafiken i Stockholm är vinsttdrivande bolag, och i många fall multinationella trafikbolag och måste tillfredställa aktieägarna. Något som naturligtvis går ut över driften och trafikanterna.

  • DN – SL säger upp Citypendeln
  • DN – SL får sköta trafikeni egen regi
  • Pendelsyndikatets uttalande
  • Kommentera

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.