Gränspolisen jagar plankare

Att kollektivtrafiken i Stockholm har används som fångstnät för papperslösa invandrare av migrationsverket och polisen har vi vetat länge. SL:s biljettkontrollanter har haft sällskap av civilklädda poliser som står redo att gripa de resenärer som varken kan uppvisa giltigt färdbevis, legitimation eller LMA-kort. Den senaste tiden har vi fått ovanligt många rapporter och vittnesmål från folk som råkat ut för mystiska, civilklädda biljettkontrollanter när de plankat genom spärrarna till tunnelbanan. Rykten och varningar har cirkulerat via sms och sociala medier.

Vi har pratat med en person som arbetar i tunnelbanan på blå linjen och hen berättade att gränspolisen brukar göra razzior mot stationer i området. De kommer i svarta skåpbilar som kan ses stå parkerade i närheten av tunnelbanestationen. De bevakar samtliga ingångar till tunnelbanan, ofta utklädda till hantverkare till synes i färd med att fixa nåt på stationen. Om de ser en person som plankar frågar de först efter färdbevis, visar därefter polisbricka och ber att få se legitimation. Kollektivtrafiken är en unik plats i Stockholm, ingen annan stans i staden tillåts polisen göra godtyckliga id-kontroller à la möllevångspatrullen. Men hittills är det framförallt plankare som lever farligt. Därför är det extremt viktigt att de som lever under utvisningshot i Stockholm har giltig biljett när de reser med SL.

Planka.nu har i många år bidragit med pengar till nätverket Ingen människa är illegal för att de ska kunna köpa färdbevis åt papperslösa och nu dubblerar vi månadspengen. Vi kommer fortsättningsvis avsätta 3000 kronor ur p-kassan varje månad till de som riskerar betydligt mer än en tilläggsavgift när de plankar, och vi uppmanar alla som har lite pengar över att stödja Ingen människa är illegal ekonomiskt. Den som inte har pengar men ändå vill hjälpa till kan bidra på andra sätt, hör av er till Imäi eller Aktion mot deportation för mer information och kontakta oss om du ser eller hör någonting underligt i kollektivtrafiken.

10 kommentarer

10 kommentarer på “Gränspolisen jagar plankare

 1. Kan meddela att ibland byts busschauförer ut också mot civilklädda diton som rapporterar vidare vilken ”fångst” man har i lasten. Sedan stannar bussen ute nånstans mellan HP med dörrarna stängda. De svarta skåpbilarna kommer sedan fort.

 2. Pingback: Gränspolisen jagar plankare « BLASFEMISKA TRUPPEN

 3. Pingback: Utklädda poliser jagar papperslösa i tunnelbanan « Den perfekta stormen

 4. Fy fan – det där verkar inte kul. Sen så blir man ju så förbannad för det finns ju hur mycket våldsbrott och annat som aldrig blir löst och ändå lägger polisen resurser på sånt här.

  Förresten så vet jag hur dom där poliserna kan bete sig
  Jag träffade på en vid Huvudsta (så samma linje som dom gör razziorna på enl texten)
  – det var inte för att jag plankade (det gjorde jag ju också – men det var inte biljetten han var ute efter), utan för att jag tänkte tågsurfa.
  Nån som sett när jag gick på längst bak hade tjallat till föraren, så tåget åkte aldrig och jag hoppade av igen och började gå framåt mot utgången. Tänkte att det var bäst att gå ut så inte ordningsvakterna kommer.

  När man har kanske 5-6 m kvar till rulltrappan kommer det en kille och bara ställer sig framför och tar tag i mig.
  Jag fattade dock inte att det var en civilpolis utan trodde bara det var nån som ville visa sig duktig för föraren och tänkte att stannar jag lär han ju hålla kvar mig tills ordningsvakterna kommer.
  Eftersom jag tränar och är hyggligt stark (och han var rätt liten också – vägde väl max 80) så blev jag inte orolig direkt – jag bara fortsatte gå och ”plöjde” honom framför mig. Framme vid rulltrappan försöker han ta stöd mot plåten för att hålla tillbaka mig men är ändå för klen, så armarna viker sig
  – jag kommer förbi på sidan och ska precis gå på rulltrappan. Då först kommer brickan fram.
  Men jag klarade mig sen genom att säga att ”det var nån annan som åkte och föraren trodde det var jag” och han gick på det också :)

  Men blev lite förvånad över beteendet – hade han visat brickan på en gång istället hade man ju stannat (ingen vill ju bråka med en polis i onödan). Man undrar ju vad som hänt om det varit nån liten kille han stoppade.

 5. Pingback: Sex läs- och tittips från olika kampfronter | Stigarna

 6. Pingback: Polisen jagar papperslösa vid tunnelbanespärrarna | Svensson

 7. Pingback: REVA in action | Sverige.pk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.