Poliskontrollanter: intäktssäkring, flyktingjakt eller extraknäck?

Sedan historien om civilpoliserna som trakasserar oskyldiga resenärer i Hornstull (den så kallade “gategate”) kommit ut på internet igår har ämnet snabbt blivit omdebatterat. Det aktuella ingripandet började med att polisen kollade färdbevis på några tonåringar. Problem har dock funnits sedan tidigare.


filmen som visar civilpoliserna in action, det är inte vackert.

Civila poliser (och ibland uniformerade som gömmer sig!) står ibland vid spärrarna och tar folk som plankar in, och skriver ut en ordningsbot(1) på 1000 kr. Detta fenomen verkar ha ökat på sistone, planka.nu har fått in ett halvdussin böter och många förfrågningar/rapporter, och det vore intressant att veta varför. Extraarbetar polisen som skattefinansierade biljettkontrollanter så är det en märklig nytolkning av deras uppdrag. är det fritt fram för företag att anlita poliser för att säkra intäkter vid olika arrangemang? Eller kanske en polis som står i butiken och håller ordning? Samtidigt klagar många människor över att vardagsbrott som inbrott inte tas på allvar från polisens håll.

Ett annat tänkbart motiv – som en polis berättade om – är att inpasseringskontrollen är en förevändning för att kolla upp andra saker, som “illegal vistelse” i landet. Eftersom polisen inte kan gripa och kolla upp människor baserat enbart på utseende, och eftersom många papperslösa har dålig ekonomi så kan spärrarna fungera som ett slags inre tullstationer. Detta är ett tydligt exempel på hur kontroll och övervakning smittar av sig. Det som först var en taktik för att kontrollera biljetter och upprätthålla avgiftstrycket (vilket är nog så illa) är nu någon sorts del av en hårdnande flyktingpolitik. Planka.nu fortsätter att ge 1500 kronor i månaden till Ingen Människa är Illegal för att motverka spärrarnas funktion som landsgränser. även letande efter annat kan spela in. En användare på forumet Polisman.se säger så här om varför polisen letar plankare:

Jag gör det ibland…brukar vara en bra ingång till annat…har råddat fram en hel del klotter-förverkanden och narkotikabeslag efter att ha börjat med en o-bot för plankning i tuben.

Användaren behöver förstås inte vara en polis på riktigt, men citatet pekar åt samma håll som flyktingjakten. Tunnelbanespärrarna blir en sorts checkpoint där polisen får tillfälle att kolla upp folk utan att från början ha någon egentlig misstanke. Och ibland hittar man en “brottsling”, precis som att man skulle hitta några om man satte upp en vägspärr för gångtrafikanterna på Drottninggatan. Det betyder inte att det är rätt.

Ett tredje alternativ är att det är ett inofficiellt extraknäck från vissa poliser. Visst är det spekulationer, men i brist på offentlig information från polis, SL eller andra aktörer så är gissningar välkomna.

Vad vill då vi? För det första är vårt arbete för en avgiftsfri kollektivtrafik också för en öppnare kollektivtrafik, och ett öppnare samhälle. Istället för att hela tiden lägga mer resurser på kontroller, biljettsystem och kontrollapparat så är det dags att vända trenden och göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla. Angående poliserna så är det – oavsett motiv – underligt att de används i kollektivtrafiken på det här sättet. Polisen eller SL borde klargöra vad syftet är, och varför inte kommersiella bolag ska intäktssäkra själva. I förlängningen skulle förstås en skattefinansierad nolltaxa få bort alla dessa konflikter från kollektivtrafiken och låta polisen syssla med vardagsbrott istället.

(1) Enligt p-kassans Villkor för medlemskap nr. 10 så betalar planka.nu inte böter medlemmarna fått från poliser. Detta på grund av den juridiska skillnaden mellan en vanlig tilläggsavgift, som egentligen är en väldigt dyr biljett, och en bot utdelad från polisen. Vi försöker få jurister att titta på en lösning, men som det ser ut nu betalar vi alltså inte polisböter.

Två civilpoliser från Hornstullshistorien

Media rasar….

15 kommentarer

15 kommentarer på “Poliskontrollanter: intäktssäkring, flyktingjakt eller extraknäck?

 1. Jag tycker at det är lite konstigt, det här. Som svensk boende i Norge sen 12 år blir jag ständigt förundrad över nyheter som omhandlar polisen i Sverige.

  Här i Norge har vi tre sorters poliser;
  1. Den kompetenta polisen
  2. Den inkompetenta trafikpolisen som gör något han/hon inte kan
  3. Det ruttna äpplet

  De två första är vanligast, och polis nummer 2. är mest bara irriterande. Den tredje är rasist, sexförbrytare eller liknande, och är bara mer illa än den rasistiske kranföraren eller snickaren därför att han har mer makt. Det finns ruttna äpplen överalt.

  Men i Sverige är det annorlunda. Där utför polisen saker som inte står i arbetsbeskrivningen i kontraktet. Polisen skal tjäna staten och folket, och får betalt av staten och folket. Detta är inte politiskt. Oavsett om staten skulle be polisen slå små barn 8 timmar pr. dag, så gör de fortfarande sitt jobb om de gör så.

  Här i Norge gör de få poliser som är i tjänst i alla fall sitt jobb. även om de nätan aldrig går ur polisbilen, har för lite resurser och sällan syns där det behövs, så gör dom i alla fall det dom ska, när dom är där.

  Jag har själv varit i kommunikation med polisen flera gånger, og i två tilfällen uppgett personinformation. Den ena gången ville jag göra en anmälan, var berusad, och polisen skulle notera klockslaget för att jag skulle vara ”förste anmälare” i fall överfallsmannen skulle motanmäla.

  Den andra gången hadde en båtstöld begåtts i området, och jag fick svart på vitt på plats (!) ett dokument som klargjorde att jag inte var misstänkt utan uppgav namn och telefonnummer som evt. vittne (om jag skulle råka se en mann med en båt i fickan på väg hem).

  De är inte alltid trevliga, men alltid professionella.

  Vad händer egentligen med polisväsendet i Sverige? Jag tycker nån ung, projektanställd, LAS-desperat, grävande SVT-journalist borde ta upp saken. Gräva lite, fråga lite, hitta lite hemliga dokument, starta debatt o.s.v. Gärna precis innan påsklovet, så att befolkningen har tid att bry sej.

 2. Jag är en del av nästa generation, den generationen som kommer att fylla de juridiska utbildningarna för att kunna göra som den nya generationens idoler; Stämma FRA och avgöra om polisen bryter mot lagen.

 3. Cool! Förhoppningsvis leder detta till att fler börja använda sina mobiler när sånt där händer.

  Gategate? Suck, varför måste det alltid hittas på ”tokroliga” namn på allt för. Jaja, hör väl kanske till ungdomskulturen eller nått.

 4. Dagarna innan jul satt jag på ett Pågatåg från en mindre ort i Skåne (där det inte finns någon uttagsautomat) till Malmö. Jag är van vid att där är kontrollanter ombord på sträckan, och vill inte behöva betala de 100 kronorna det kostar att lösa biljett på tåget. Undertiden jag satt i vagnen kom tågvärden, jag förklarade att automaten där jag hoppade på var ur funktion så att jag inte kunde köpa en biljett. Jag fick lösa en på tåget och slapp till min förvåning avgiften på 100kronor. Samtidigt 3 platser längre bort sitter en som gick på samtidigt som mig, som heller inte löst biljett!
  Nu råkar det vara så att de ”rödklädda” (som även Skånetrafiken hyr in) kom in i vagnen från andra hållet. Eftersom tågvärden inte hunnit till hans plats. Börjar vakterna spela Allan och skriver ut böter och vill avvisa resenären från tåget, som om de vore två Gestapo i Nazityskland. Istället för att tågvärden då stannar och låter resenären köpa biljett så går han vidare och kontrollerar biljetter. Nu hör till saken att han inte skrivit någon biljett till mig fast jag betalt så i nästa veva står de ”rödklädda” hos mig och skriker för att med hot kompensera det de saknar mellan öronen! Då kommer tågvärden tillbaka i vagnen, som tur är vägrar jag ge mig som vet att jag betalat, han skäms lite skriver ut biljett och förklarar situationen. Så fort att jag påpekar att den andre resenären råkat ut för de ”rödkläddas” böter börjar vakterna åter igen med sina fascistattityder men nu mot mig, men nu hade jag en giltig biljett. Skall man behöva bli trakasserad när man åker tåg? Jag betalar skatt, men mina pengar går till anabolaåsnor med vakt legitimation.

 5. Läste artikeln i SvD. Det är skrämmande att höra, men föga förvånande att poliserna arbetar som spärrvakter. Vad som är ännu mer skrämmande är deras hot, utpressning och trakasserier utav killen som filmade dem. David Beukelmann som uttalar sig om ärendet i SvD utalar sig inte en enda gång om polisernas beteende. Vore det inte att slösa samhällsresurser på att släpa iväg någon till ett blodprov och vidare till häktet, för att två poliser blir avslöjade när de inte har bättre för sig än att trakassera resenärer. …Eller vänta, bara det är slöseri med samhällsresurser. Konstigt om inte folk reagerar, det fanns ju så många som hade en massa och säga om Anna Odells Wallraffande på psyket. Hur fel det var, och hur mycket det kostat samhället. Vad kostade dessa poliser inte samhället, och vad kunde slutsumman inte hoten inte bitit. Pantbanker och juvlerare rånas, vad gör polisen de stoppar tjuvåkare! Kan det vara så att man är så rädda så att man går på dem som man vet att man kan skrämma!? Polisen borde prioritera bättre, de borde föregå med gott exempel.

 6. Fy 17! Jag bor inte i Sverige sedan många år. Hade ingen aning om att Sverige blivit en sådan polisstat!

  Otroligt att de börjar anklaga honom för att ta droger! Han skulle erbjudit sig att gå och ta prov för att sedan stämma polisen för trakasserier.

  Och vad otrevliga poliserna var! Kaxigt stöddigt tonfall!

  Självklart får man filma vad man vill i tunnelbanan!

  Här i London så är det hård koll vid utgången från Tbanan. Personalen försöker kolla att alla nuddar läsarplattan med sitt kort. Men det är hemskt mycket folk under rusningstiden och det är lätt att slinka bakom någon annan om man inte har giltig biljett. Priserna är SNOR-höga, helt klart högst i Europa.

  Polisen står ibland och ”hjälper” Tbane personalen. Men de är någorlunda trevliga, även mot dem som inte har biljett. Böterna är några hundra kronor. Man kan verkligen fråga sig om det inte finns tillräckligt med riktiga brott för dem att bevaka, istället för att stå och hänga it tunnelbanehallen.

 7. Att Sverige har attityd problem inom dess poliskår är inget nytt tyvärr. Jag är 36 år gammal och det var precis samma problem och märkliga beteenden när jag var tonåring som det är nu. När jag ser folk kommentera att det omöjligt kan vara riktiga poliser utan att det rör sig om en bluff blir jag lite förvånad. Varför skulle det inte kunna vara det? Hur vida det är poliser eller ej vet jag självklart inte säkert men jag tycker det verkar fullt trovärdigt utifrån mina erfarenheter.

  Sen skulle det ju vara en förargligt bekväm lösning för polis kåren att sparka eller omplacera dessa individer och sen påstå att dom aldrig någonsin jobbat inom poliskåren. Det tåls att tänka på tycker jag om dom nu senare kommer och påstår just det.

 8. De har haft civilpoliser vid Rådmansgatans tunnelbanestation ganska nyligen också.. åkte själv dit för plankning av POLISEN för inte så länge sen!

  Så här gick det till:
  Fredagen den 29:e Januari, strax efter 18.30, går jag genom spärren på Rådmansgatans tunnelbanestation. Dock hade jag ingen biljett så jag gick snällt förbi spärren utan att betala. På andra sidan spärren möts jag av vad jag vid första anblicken tycker verkar vara en trevlig ung tjej, men kort därefter upptäcker jag att det är nåt jävligt skumt med henne. Hon var otrevlig och frågade vart jag skulle och om jag hade nån biljett och hon fick till svar att jag inte hade biljett. Då kom en uppmaning att jag skulle få följa med en bit bort. Rent instinktivt så svarade jag bara: ”Nej skulle inte tro det..” och vände på klacken och började gå mot utgången. Då hugger hon och en av hennes kvinnliga kollegor tag i mig, en i varsin arm och drar bak mig nån meter, medans en tredje visar Polisbrickan. I det läget kände jag mig bara jävligt körd så jag skrev snällt på boten, och gick hem igen eftersom det tagit tid att skriva boten så att jag blev försenad till mitt ärende. Borde gått på 5 min tycker jag, men tog i själva verket 20. På väg ut genom tunneln som går mot gatan så hör jag hur en av de manliga poliserna i sällskapet skrika och hojta efter någon, när jag samtidigt hör snabba fotsteg närma sig bakifrån. Killen som sprang förbi mig var storväxt och kraftig och såg inte ut som en söndagspendlare precis. Mina tankar kring detta var hur som helst att polisen antagligen inte hade som primär uppgift att ta fast gratisåkare i tunnelbanan. Synd för mig att de valde att vara just här denna gång. Shit happens..

  BCqK

 9. Shit lar er att argumentera ordentligt. Det gar att FULLSTANDIGT KROSSA era argument efter en eftermiddagskurs i retorik…

  Men som vanligt handlar det inte om att ha dom basta argumenten, eller att ha ratt. Det handlar om att fa varlden att passa in i en ideologi.

  Shit va jag e trott pa politik!

 10. Hej Oskar!
  Vore intressant om du tog upp exempel på vad som är konstigt i texten. Själv tycker jag inte att den är framförallt argumenterande, utan försöker resonera kring olika möjliga anledningar till polisens ökade kontroller i tunnelbanan.

 11. Polisstyrelsens ordförande kommenterar kommentar på sin blogg:

  #2 Kristina Alvendal 2010-02-14 18:06:30Har sett delar av det som lagts ut på nätet. Det man ser ser helt oacceptabelt ut. Jag kommer att följa upp detta.

  improveme.se/kristinaalvendal
  #1 Freddy 2010-02-14 17:13:28Såhär på Alla Hjärtans vore det tacknämligt med ett kraftfullt uttalande från polisstyrelsens ordförande med anledning av Hornstullsincidenten. Många av oss medborgare oroas av det polisbeteende som nu ådagalagts

  The rest is silence ?

 12. Pingback: Polisen jagar plankare vid biljettkontroller i Järva – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.