SL visar propaganda-TV för barnen

SL ska, som vanligt, vara på Ung 08 i Stockholm. Inget konstigt med det, det ska vi också. Men i den korta texten är det något som nämns väldigt många gånger.

I Kungsträdgården får du träffa några av dem som svarar när du ringer till Trygghetscentralen, men också ordningsvakter, Lugna gatan-värdar och trafikpersonal. Har du sett teveserien ”Tunnelbanan” känner du säkert igen några av dem där.

Fotografera dig i en riktig, klassisk fotoautomat – tillsammans med dina kompisar eller varför inte med ordningsvakterna från ”Tunnelbanan”.

Ta en liten paus och kolla på teveserien ”Tunnelbanan” som rullar på skärmar varje dag i tältet.

Varför skulle SL pusha så mycket för ett kommersiellt program som går på Kanal 5?

’”Tunnelbanan” är inte ett vanligt TV-program, utan är ett av många på senare tid som antingen är eller liknar AFP (Advertiser funded programming). Det handlar om att det finns en part vars intresse är att framställa SL, och några av vaktbolagen eller andra privata aktörer i kollektivtrafiken, i god dager. Den andra parten, i det här fallet Kanal 5, jagar som vanligt tittarsiffror. I ett sånt här fall behöver det inte förekomma en direkt sponsring: tillgången till ordningsvakterna och kollektivtrafiken är ett värde i sig. Vanliga fotografer och nyhetsteam har ofta svårt att få dessa tillstånd som bollas mellan SL, MTR och enskilda ordningsvakter med storhetsvansinne.
Kan man då kalla ”Tunnelbanan” ett AFP-program? När vi mailar AFP koordinatorn på Kanal 5, så svarar hen:

I den typen av samhälls- och dokumentär program är det inte tillåtet med AFP.

Det kan ju handla om en definitionsfråga. Och vad spelar det egentligen för roll? För oss handlar det om att ett program som ska handla om kollektivtrafiken skräddarsys för att passa privata intressen och landstingsmajoritetens avgifts- och kontrollpolitik. Och det är här det blir riktigt intressant. I avsnitt 6 av tunnelbanan påannonserades att ett inslag skulle handla om en massplankning:

Inslaget visades aldrig. Kanske passade inte bilden av hundratals människor som engagerade sig för en bättre kollektivtrafik in i ett program som ställer ordningsvakter mot ”buset” (som kan bestå i allt ifrån folk som somnat på en bänk till slagskämpar.) Det vi vet är att det var upp till SL att bestämma. I ett svar på en skrivelse till Trafiknämnden kan vi läsa:

Mellan SL och Titan Television AB upprättades ett avtal där SL hade visningsrätt, granskningsrätt, och slutlig rätt att stryka material som skulle kunna verka stötande eller riskera medföra negativ publicitet för SL eller våra leverantörer. SL, entreprenörer och medverkande aktörer från vaktbolagen granskade och redigerade materialet före varje programsändning.

Det är antagligen därför SL vill visa ”Tunnelbanan” för barn och ungdomar på Ung08.

Läs mer:

Facebook – Planka.nu på Ung08!

2 kommentarer

2 kommentarer på “SL visar propaganda-TV för barnen

  1. Pingback: Trygghet är ingen vara – protest mot övervakningsindustrin | Planka.nu

  2. Pingback: Visa kollektivkurage eller ringa klagomuren – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.