Vi minns 2010

Sent om sider kommer här en summering av förra årets aktiviteter. 2010 var rätt tungt alltså…

Året började med att vi fick nya biljettkontrollanter, från Securitas, som föga förvånande klantade till det på en gång. Same shit different name som vi brukar säga angående den entreprenörsdrivna kollektivtrafiken. I februari gick Planka.nu:s fanskara på Facebook om alla riksdagspartiernas fans tillsammans i antal, det var inte så svårt, bara 10.000 personer behövdes.

En obehaglig händelse i tunnelbanan som i de flesta fall inte skulle ha nått offentlighetens ljus fick tack vare en modig och envis datanörd stor uppmärksamhet och sin egen hashtag: #Gategate. Händelsen skapade stor debatt, inte minst om spärrar och kontroller i kollektivtrafiken.

Den första lördagen i mars var det nolltaxedag som vanligt vilket firades på flera håll i landet, i Stockholm blev det fest i tunnelbanan hela vägen från Centralen ut till Rinkeby! Nolltaxepriset instiftades och gick 2010 till miljövetaren Sofia Larsson som studerat de samhällsekonomiska vinsterna med avgiftsfri kollektivtrafik.

Direkt efter första maj var vi ute på gatorna igen och massplankade till Utopikarnevalen. Men en dryg månad senare, den 19:e juni, behövde vi inte planka alls, SL lät alla åka gratis för att “skapa en känsla av fest” på nolltaxeprinsens bröllopsdag. Trevligt javisst, men det finns ju festligare saker att göra än att åka tunnelbana, det var knappast någon som passade på att åka stan runt bara för att det var gratis…

Vi var på lite sommaräventyr i Europa också för att slutligen landa på European Social Forum i Istanbul där vi medverkade i flera seminarier och möten om kollektivtrafik och nolltaxa.

Hemma i Stockholm igen peppade vi igång hösten med en film- och föredragskväll om det bilindustriella komplexet. Taken for a Ride och Requiem for Detroit är filmerna för dig som missade vår visning. Skarpnäck och Skärholmen tog hem guldmedaljer när stockholmsmästerskapen i plankning avgjordes och vi startade en PLANKAkademi för att utbilda kommande generationer i plankning (kanske inte i första hand) och aktivism! Succé! som youtube säger när en uppladning av ett videoklipp är klart. Filmvisning blev det också den 20 december klockan 20 när 20.000 personer klickat på like-knappen på vår facebooksida. Då visade vi den ungerska filmen KontrollBio Rio för en pepparkaksätande, ickebetalande publik.

Parallellt med vår vanliga aktivism har det producerats en försvarlig mängd text under året. Insändare, debattartiklar och statusuppdateringar och störst av allt: Rapporten Trafikmaktordningen översattes till engelska, publicerades i tidningen Carbusters, presenterades som powerpoint och svällde till en enorm artikelserie som vi är väldigt stolta över.

Vill du och dina kompisar också skriva tillsammans? Testa Plankapad, ett textredigeringsverktyg där flera personer kan skriva samtidigt, online i realtid!

DSC_9549

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.