COP15: Några ord inför resan dit…

På måndag öppnas portarna till COP15, det ödesmättade klimatmötet där världens ledare samlas med målsättningen att underteckna uppföljaren till Kyotoprotokollet. Om det blir några underskrifter på ett nytt avtal eller inte är i dagsläget oklart, den allmäna inställningen är betydligt mindre positiv idag än för ett år sedan, i hög grad nedtyngd av EU:s minst sagt skeptiska hållning.

I december förra året var aktivister från Planka.nu nere i Poznan i Polen, på COP14, där vi drack och åt gott, knöt givande kontakter och lärde oss en del om själva processen i dessa förhandlingar. COP14 var något av ett genrep (eller förfest om man så vill) till det som startar på måndag. Denna gång skickar Planka.nu fem aktivister, en som anländer redan idag med Train to Copenhagen från Bryssel, och fyra som kommer nästa vecka.

Klimatmötet kommer att inramas av protester och aktioner nästan varje dag, och Planka.nu kommer självklart delta i ett flertal av dessa. Vår vana trogen kommer vi spendera lika mycket tid inne på det officiella mötet som ute på gatorna och på det parallellt pågående mötet Klimaforum. Åsikterna om hur COP15 ska bemötas, beaktas eller bekämpas går isär. Det finns flera nätverk och allianser som vill representera klimatrörelsens hållning mot den officiella, extremkapitalistiska greenwashing-linje som majoriteten av toppmötets deltagare driver. Klimatrörelsens aktivister är inte överens om allt, framförallt åsikterna om vilka metoder som bör användas under protesterna har gett upphov till diskussioner, men splittringarna får nog betraktas som oundvikliga. Hellre flera lösningar än en enda olycksalig kompromiss. Vi i Planka.nu är övertygade om att gatuaktioner och alternativa möten måste gå hand i hand med bjudmat, bubbel och lobbande, och den tolfte december kommer vi gå i den stora demonstrationen under nolltaxerörelsens rosa fanor!

När vi kom hem från COP14 förra året publicerade vi en avslutande text om vad vi kunde förvänta oss av klimatmötet i Köpenhamn och hur vi som aktivister borde agera. Kontentan av våra erfarenheter då var att “En bra deal är bättre än ingen deal – men ingen deal är betydligt bättre än en dålig.”

Trots att klimatet har varit i fokus under hela det gångna året så har det knappast skett någon positiv utveckling inom ramen för förhandlingarna av det nya avtalet, känslan som rapporterna från förhandlingen ger en är snarast att det mest handlar om att gnälla på, eller hylla, USA:s roll i det hela. Istället för att ta ansvar för att driva en radikal linje, både på hemmaplan och i förhandlingarna. Efter COP14 var vi skeptiska till att det skulle komma något bra avtal ur förhandlingarna i Köpenhamn, och det är inte något som direkt har ändrats under året. Så här skrev vi då:

Chansen att COP15 kommer att resultera i en bra deal – det vill säga en deal som bryter med Kyotoprotokollets falska marknadslösningar – måste tyvärr ses som väldigt liten. även om det självklart är något vi hoppas kommer ske så ska man nog planera utifrån att det inte kommer bli så. Vi vet att det finns en del inom rörelsen som hävdar att en dålig eller “okej” deal ändå är att föredra framför ingen alls, vi kan dock inte hålla med om det. Det stora problemet med förhandlingarna är nämligen att de tar udden av de sociala rörelsernas möjlighet att tvinga fram de radikala samhällsomställningarna som krävs, detta främst därför att ett påskrivet post-Kyotoprotokoll garanterat kommer att användas av regeringar över hela världen som ett slagträ mot de krav de sociala rörelserna ställer. Därför är det inte så att en dålig deal är en bit på vägen och sen kan vi fortsätta ställa krav på våra regeringar att gå längre, snarast tvärtom. En dålig deal kommer göra det betydligt svårare för oss att bryta business-as-usual och tvinga fram en radikal klimatanpassning. Ett nytt avtal kommer med stor sannolikhet leda till att regeringar kommer att försöka smita undan med ursäkten att man inte kan vara bäst i klassen för då skulle man hamna på efterkälken (ja, det är en omvänd värld vi lever i”¦), dessutom har hela denna process, trots all kritik från så väl forskare, mindre inflytelserika länder och klimataktivister världen över, så pass hög vetenskaplig och politisk legitimitet att den är extremt svår att bekämpa när avtalen väl är påskrivna. Det går således inte att dra någon annan slutsats än att en dålig deal är sämre än ingen deal.

Det här står vi mer eller mindre fast vid, men nu får det vara nog med skriverier: Köpenhamn väntar på oss! Men först är det dags för förfest på Kafe 44 ikväll!

Vi kommer uppdatera så mycket vi kan från mötet, så se till att följa #planka på Twitter, vårt Flickr-konto och självklart våra nyheter här på hemsidan.

IMG_1125

Några viktiga datum under COP15

7/12 Start för Klimaforum 09 i DGI-byen och COP15 på Bella Center

11/12 Köp inte lögnen Aktion mot storföretagens lobbyister

12/12 Flood Action Köpenhamn mot global handel med utsläppsrättigheter vid Folketinget

12/12 Demonstration i Köpenhamn på Global Climate Action Day från Rådhusplatsen till toppmötet

13/12 Bönder gör aktioner mot köttindustrin

13/12 Aktionsdag mot producenter av utsläpp

15/12 Jordbruksdag

15/12 ‘The Angry Mermaid award’ delas ut till det företag eller den lobbygrupp som ‘gör mest för att sabortera effektiva åtgärder mot klimatförändringar’.

16/12 Massaktion Reclaim Power från Rådhusplatsen till toppmötet

18/12 Avslutning Klimatforum och COP15

19/12 Möjlig förlängning av Klimaforum och COP15

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.