COP15: första rapporten – ”transit is the new black”

Nu har första delen av Planka.nu:s delegation spenderat några dagar i Köpenhamn och det är väl på sin plats med en avrapportering om vad som skett hittills.

Resan började i Prag i fredags och gick mot Bryssel där en natt spenderades hemma hos några FoEE:are. Morgonen efter bar det av till tågstationen för att ta klimatexpressen, Train to Copenhagen, via Köln och Hamburg till Köpenhamn.

<3 Train to Copenhagen

På tåget var det en hel del bra häng med klimataktivister och tåglobbyister, lite föredrag och framför allt DISCO! Planka.nu kan meddela att disco på tåg är oerhört underskattat och helt klart något som borde göras oftare. Öl och dans fick en helt ny dimension i 150 km i timmen upp och ner i tunnlar under Danmark. Sjukt värt! ;)

När tåget kommit fram till Köpenhamn vart det visst öppen bar på O’Learys, det tackar vi det danska miljöministeriet för (förmodligen det enda vi nånsin kommer tacka dom för…) Efter det vart det en sjukt najs barrunda med världens finaste tåglobbyister från UIC och kollektivtrafiklobbyister från TRL. Planka.nu:s delegation hade tänkt att sova i Malmö, extra lätt med tanke på att det är gratis kollektivtrafik i hela Skåne, Köpenhamn och däremellan, för alla på COP15. Men det har varit så peppat så hittills har det blivit mer sömn i Köpenhamn, vill liksom inte därifrån. Gratis är gott och det finns en herrans massa mer än bara gratis luncher där kan vi meddela.

Efter att ha spenderat söndagen tillsammans med Planka.nu Skåne och fått lite välbehövlig sömn så ägnades måndagen åt att stå tre timmar i kö för att bli ackrediterad till toppmötesområdet Bella Center. Sjukt oproffsigt, av arrangörerna alltså. Sjukt kallt dessutom. Som tur var så bjöds det på stor klimatförnekarhumor och andra dårskaper från de ständigt lika fascinerande Lyndon Larouche vännerna. även om det vart lite kallt efter tre timmar utomhus i den karga danska vintern så gjorde det inte så mycket eftersom jänkarna hade slagit på stora bjudtrumman när man väl kom in. Det har ju vart en del change och sånt i USA på sistone och det märktes verkligen. I Poznan syntes de knappt till, men i Köpenhamn har jänkarna en grym avdelning med oerhört bra mat och dessutom bjudöl (Tuborg, närproducerat, klimatsmart) något som det ofta snålas med till förmån för bjudvin.

Jänkarna bjuder

Efter det bar det av till Köpenhamns borgmästare som hade nånslags välkomstgrej på stadshuset, det var rätt kefft dock så det blev fest hos Bellona, en norsk NGO specialiserad på green washing och business as usual (fräscht!) de var sjukt snåla dock. Kändes inte ens värt att presentera BTCCSRr för dem, så vi drog vidare på upptåg i natten och hittade en jukebox som hade Love Train, tyvärr en sjukt kackig låt och inte alls den feta Love Train med The O’Jays som vi i Planka.nu diggar så hårt.

Idag var det ett riktigt intressant och bra föredrag hos USA, ordnat av deras transportdepartement, om kollektivtrafik.

Föredrag om kollektivtrafik med USA:S DOT

Oerhört glädjande att vara där och få höra intressanta exempel från Portland, Denver och Salt Lake CIty. Mycket av det de tog upp stämmer bra med det vi förespråkar i vår senaste rapport Trafikmaktsordningen, fokus låg på kollektivtrafikens roll i en ny samhällsplanering. Hur vi kan använda kollektivtrafiken för att bygga levande lokalsamhällen och på så sätt, på sikt, få ner transportbehovet. Dessutom presenterades kollektivtrafik som ett radikalt sätt att stävja orättvisor i samhället (i USA saknar 33% av invånarna möjlighet att köra bil) och kontentan var: att bygga kollektivtrafik är att bygga rättvist. Chefen för Portlands kollektivtrafik sammanfattade sin syn på det hela väldigt fint: “Alla ska kunna handla en liter mjölk utan att behöva handla en liter bensin.” Väldigt lyckat, och kanske en aning förvånande att allt detta kom från USA:s transportdepartement.

Imorn väntar fler föredrag, på torsdag busstur med tema “liveable cities” runt Köpenhamn med USA:s transportdepartement, på fredag fler Planka.nu:are, på lördag demo och aktioner – och hela tiden: massor av annat skoj!

+* UIC:s “Global position paper” förespråkar minskade transporter. Rätt tungt med tanke på att de är tåglobbyister och logiskt sett borde vilja ha ständigt ökande tågtransporter.

-* Inga vantar i välkomstpaketet detta år, tur att man är klimatsmart och sparat sina från COP14.

p.s. citatet i rubriken kommer från chefen för Denvers kollektivtrafik.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.