Lyckad biljettbytaraktion i Malmö!

I går eftermiddags genomförde nyuppstartade Planka.nu Skåne sin första aktion. Aktionen ägde rum på Södervärn – en av de största bussterminalerna i Malmö. Upp emot 15 Planka-medlemmar samlades för att uppmana kollektivtrafiksresenärer att dela med sig av sina biljetter. Praktiken man uppmärksammade var hur man för att hjälpas åt kan ge sin bussbiljett till en annan resenär när man åkt klart på den. Idag kanske du ger din biljett till någon, imorgon är det kanske du som får en!

Flygblad delades ut och man satte upp linor med klädnypor och uppmanande skyltar: ”Har du åkt färdigt på din bussbiljett? Var solidarisk, häng upp den här så att någon annan kan dra nytta av den!”. För många kollektivtrafikanter var praktiken att ge sin biljett vidare ny men reaktionerna positiva.

Aktionen genomfördes dels för att uppmärksamma Planka.nu Skånes uppstart, dels som en reaktion mot Malmö Stads klimatkampanj Klimat Malmö. Det är tydligt att Malmö Stad försöker glida med på räkmackan när grannstaden Köpenhamn marknadsför sig som en miljöstad med anledning av COP15-mötet. Malmös politiker vill lyfta fram Malmö som en grön stad och därmed göra kommunen mer attraktiv. Obegripligt är hur detta går ihop med nyligen uppdagade giftfabriker, sedan länge tillbaka dyr kollektivtrafik och byggandet av nya storslagna köpcentrum som ska locka köpstarka befolkningsskikt, tillika ägare av stora bensinslukande bilar, till innerstaden. Klimat Malmö skriver på sin kampanjhemsida att man från år 1999 till 2012 hoppas minska koldioxidutsläppen med 10-15% eller mer. Planka.nu menar att man genom att bygga ut kollektivtrafiken tänker i rätt riktning men att Malmö Stad borde trycka på Region Skåne för billigare biljettpriser. Som det ser ut idag är det ofta billigare att välja bilen framför kollektivtrafiken i Skåne. Inte särskilt klimatsmart. Med skattefinansierad kollektivtrafik betalar alla efter förmåga till en kollektivtrafik som alla kan ta del av – något som bidrar till en ökad rörelsefrihet och ett bättre klimat för alla. Inte bara för dem som har råd.

Just nu ser det svårt ut att starta en p-kassa, liknande den man har i Sthlm och Gbg, här i Skåne. I ett system där chaufförer och tågvärdar kontrollerar biljetter är det svårare att planka; det kan kännas obehagligt att prata med tågvärdar och busschaufförer när man reser biljettlöst trots att konflikten inte står mellan de som jobbar i kollektivtrafiken och de som reser i den utan egentligen mellan politikerna som förvaltar kollektivtrafiken och alla vi andra som jobbar och reser i den. Men kanske kommer Citytunneln och de framtida spårvagnsnäten att öppna upp för enklare plankningsmöjligheter och en bötesfond.

Vill du komma i kontakt med Planka.nu Skåne så släng iväg ett mail till: skane@planka.nu

Metro om Planka.nu Skåne

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.