SL-upproret

Lördag 16 november | 14:00 | Odenplan

Snart tas ett beslut om höjt SL-kort, men motståndet växer i hela staden. Nu samlas vi för att börja kampen mot de kommande årens höjningar.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm planerar en höjning av SL:s månadskort till 930 kronor efter årsskiftet, och sen fler höjningar varje år. Även Socialdemokraterna har aviserat att de vill höja lika mycket.

Det spelar just nu ingen roll vilket block som styr vad gäller SL-kortet – trots att fler och fler stockholmare vill se nolltaxa.

Vi vill inte ha fler avgiftshöjningar, faktum är att vi inte vill ha något SL-kort överhuvudtaget. Vi vill lägga om politiken helt och satsa på nolltaxa – skattefinansierad kollektivtrafik. Alla kollektivtrafikanter som tjänar under 60.000 skulle tjäna på detta, eftersom det blir fler som är med och betalar.

Höjningarna slår mot alla kollektivtrafikanter: för borgarråden som får gratis SL-kort blir det minst kännbart, men för den fattige pensionären är det en allt större delen av inkomsten som äts upp av avgifterna. Vissa tvingas avstå resor, och får sin frihet beskuren av avgifter och klämspärrar.

Med nolltaxa är det tvärtom – i rapporterna från Tallinn är det just den ökade friheten för den fattigaste befolkningen som sticker ut. Men även för den med en vanlig inkomst innebär nolltaxa en omfördelning från bilist till kollektivtrafikant.

Massbilism i en storstad är extremt ineffektivt. Viss yrkestrafik måste alltid köras, men arbetspendlaren med bil kan bara komma fram eftersom hundratusentals andra åker kollektivt, cyklar eller går.

Nolltaxa betyder ökat resande, och ett behov av att omfördela pengar från motorvägar till ny kollektivtrafik. Det blir mer frihet, mindre krångel och ett avskaffande av onödiga spärrar, kontroller och biljetter.

SL-upproret har satts i rullning av Planka.nu och facebookgruppen Här befinner SL-kontrollanterna sig. 

Anmäl dig nedan och kolla facebookevenemanget:

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.