Facebookrättegång på torsdag

Den 14 juni äger facebookrättegången rum – där SL försöker kräva ut tilläggsavgift med bara en profilbild på Facebook som stöd. Vi samlas utanför Tingsrätten på Scheelegatan 7 vid 13.15. (Rättegången börjar 13:45, så många som möjligt bör vara med som åhörare!)

På torsdag kommer en märklig rättegång äga rum i Stockholms Tingsrätt. Det handlar om att SL försöker driva in en tilläggsavgift från en resenär, något som inte är helt ovanligt.

Det speciella denna gång är att resenären inte träffat kontrollanterna, hon har aldrig uppgivit några personuppgifter eller visat en legitimation.
SL bygger istället sitt fall på att kontrollanterna sett någon vända från kontrollen på håll, och sedan känt igen personen på Facebooks profilbilder och därefter letat upp personuppgifter. Resenären ifråga tror istället att det handlar om hämnd för att hon varnat för kontrollen i en facebookgrupp.

Agerandet är godtyckligt på så många sätt: att någon säger sig att ha sett en i några sekunder och sedan känt igen på Facebook. Det öppnar för att använda tilläggsavgifter i alla möjliga och omöjliga situationer, utan en tillstymmelse till bevis.

Detta tänker vi protestera emot. Inte emot de enskilda kontrollanterna, utan det system av hårdare tag som gör detta möjligt. Det system där man storsatsar på att hålla människor utanför kollektivtrafiken, istället för att öppna den. Vi nöjer oss inte med mer rättssäkra biljettkontroller, utan vill ha en fri kollektivtrafik.

En kommentar

En kommentar på “Facebookrättegång på torsdag

  1. Pingback: Rättvisa i facebookfallet, men avgiftssystemet är kvar – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.