Nolltaxekonferens i Żory

Photo on 06-11-14 at 13.53

Idag har vi varit på nolltaxekonferens i Żory, en stad i södra Polen med cirka 60 000 invånare. Den första maj i år så införde Żory nolltaxa, och till skillnad från många andra städer som infört nolltaxa på sistone så är det i Żory gratis att åka oavsett om du är skriven i staden eller ej. Något vi i Planka.nu självfallet applåderar och som arrangörerna inte var sena att påpeka i diskussioner med representanter från andra nolltaxestäder.

Żory och städerna i närheten som sedan 90-talet har samarbetat mycket kring kollektivtrafiken har under de senaste åren haft ett stort problem. Kollektivtrafiken har blivit dyrare för städerna, samtidigt som antalet resenärer har minskat. I ett försök att ändra denna utveckling lade samarbetsorganet för dessa städers kollektivtrafik fram ett förslag att höja biljettpriserna, något som Żory motsade sig och istället valde att gå en egen väg och göra kollektivtrafiken avgiftsfri. Sedan de införde nolltaxa så har antalet resenärer fyrdubblats och kostnaden per trafikkilometer minskat, bland annat på grund av att bussarna sparar så mycket tid vid ombordstigning då biljettviseringen har tagits bort. Om ökningen av resenärer fortsätter så kommer självfallet även kostnaderna för kollektivtrafiken att öka. Men, som borgmästaren i staden konstaterade, så är detta inte något problem i sig eftersom den minskade biltrafiken och de positiva sociala och miljömässiga effekterna vida överstiger eventuella ökade kostnader.

Förutom Żory så var även Tallinn, Chengdu, Trentino och Ząbki närvarande och presenterade. Dessa presentationer innehöll dock inga större nyheter jämfört med konferensen i Tallinn för lite drygt ett år sedan. Men har du inte läst rapporten därifrån så kan det verkligen rekommenderas!

Ett par saker som diskuterades under konferensen är dock värda att uppmärksammas. Staden Ploiești i Rumänien är den näst största staden i Europa med nolltaxa. De har över 200 000 invånare och införde avgiftsfri kollektivtrafik i mars i år. Något som vi så klart måste titta närmre på! Kul för oss var också att representanterna från Tallinn påpekade hur viktigt nolltaxepriset var för dem i perioden innan de hade folkomröstning om huruvida de skulle införa nolltaxa och fram till att de faktiskt gjorde det.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.