Stockholmsmästare i plankning

äntligen är stadsdelskampen om vem som plankar mest avgjord! I Stockholmsenkäten, en enkätundersökning bland niondeklassare och gymnasieelever i andra ring, så listas bland annat plankning under “brott”. Egentligen är plankning förstås inget brott, men det kan ju vara kul att se vad resultatet blir.

Andel elever som tjuvåkt på tunnelbanan eller pendeltåget de senaste 12 månaderna

I tävlingen för gymnasiekillar blir vinnarna Rinkeby/Kista med 72% Bättre lycka nästa gång säger vi till älvsjö som bara skrapade ihop 47%.

Pokalen för gymnasietjejer plockas hem av Skärholmen med 66% och är därmed de enda som plankar mer än killarna i samma stadsdel. Återigen blir älvsjö jumbo med 41%.

För killar i 9an domineras listan av Skarpnäck där 78% har plankat. Kungsholmen är på efterkälken med sina 54%.

Tjejerna frontar däremot med Enskede/Årsta/Vantör som klämmer i med 72%. älvsjö ännu en gång sist och klockas in på 51%.

Alla resultat finns här: Stockholmsenkäten

9 kommentarer

9 kommentarer på “Stockholmsmästare i plankning

 1. Vad har Planka-teamet för tankar angående variationerna i mätningen? Att killar plankar mer än tjejer beror ju helt klart på könsmaktsstrukturer som gör killar mer benägna att ta risker, men varför plankar älvsjö så lite och Rinkeby/Kista så mycket? Inkomstskillnader, attitydskillnader, antal kontrollanter? Har stationer med Star Trek-spärrar lägre plankningsvärde än stationer med ”vanliga” spärrar? Vore roligt med ett inlägg kring lite mer tankar kring detta.

 2. Job

  Jag vet att SL/ Veolia har forsokt samla in statistik om var det plankas mest. Ibland kan man se en person sitta och rakna antalet plankare. Helt klart ar i alla fall att det plankas mer dar det finns en oppen sparrlinje. Det plankas oxa mer pa obemannade stationer. Guljackor vid sparrarna minskar plankningen valdigt mycket. Om olika sorters sparrar gor nagon skillnad vet jag inte.

  Det skulle va kul att se hur plankningen i ett omrade andras over tid. Tex om plankningen okar nar arbetslosheten okar. Da skulle man kunna ta reda pa vad som gor att folk plankar. Det hander att folk plankar for att dom inte har rad men det ar ovanligt. 99.9% av dom ganger som jag stoppade plankare nar jag jobbade som guljacka sa hade dom pengar att betala med. Det var mest en attitydsfraga. Dom hade inte lust att betala helt enkelt och ville prioritera annat. Ibland hande det att folk var pa vag hem fran stan med en massa shoppingkassar och hade gjort slut pa sina pengar pa klader och skor. Det kanns inte som en bra anledning att planka.

 3. Om det nu är så hemskt att folk gör av med pengar på att shoppa, sedan plankar hem, kan du ju fundra hur moraliskt det är att 25-30% av det man betalar för biljetter bara används till att upprätthålla biljettsystemet – alltså pengar som i princip bara går rakt ner i papperskorgen.

  Planka till och från stan för att köpa dyra saker gör man ju ibland, men ännu roligare är det att planka in för att t ex köpa en komponent för några kronor på Elfa :-)
  (resan kostar mer än 10 ggr så mycket som det man ska ha)

  Sällan stoppas man av guljackorna – man tar bara en annan väg, t ex byter jag oftast till tunnelbana vid Sundbyberg istället, för att slippa jävlarna vid T-centralen. När man ska till Pendeltågen vid centralen (där dom ofta står) kan man bara gå till nån av fjärrtågens plattformar sedan över spåret till nån av pendeltågens plattformar. Det ända dom gör är att stjäla massa pengar från kollektivtrafiken och gör folk irriterade.

 4. Och Hötorget är i sin tur nära T-centralen om man är på stan, och jag tycker mig känna att Mariatorget är betydligt mindre övervakad än Slussen eller Medis. Man får helt enkelt gå en liten extra promenad för att kunna komma undan gratis.

  Ryktet säger dessutom att det inte finns några väktare på centralen efter 23 på vardagar…

 5. C20:

  Ett aterkommande tema nar folk ska forsvara sitt eget plankande ar att jamfora med nagot annat. ”Vad spelar det for roll om jag gor nagon moraliskt tveksamt om nagon annan gor annu mer moraliskt tveksamma saker”. Tyvarr haller inte detta argument. Jag kan anvanda samma argument om jag vill vill komma undan med att misshandla nan. ”vadda det finns ju mordare och det e mycket varre att morda nan an att misshandla sa darfor e det ok for mig att misshandla”.

  Guljackorna snor inga pengar fran kollektivtrafiken. SL och Veolia TJANAR pengar pa att ha guljackor vid sparrarna. Om SL och Veolia hade forlorat pengar pa att ha guljackor vid sparrarna, varfor tror du da att dom finns kvar? Det vore ologiskt for ett vinstdrivande foretag att behalla personal som kostar en massa pengar helt i onodan.

  Karl:

  Det finns ordningsvakter pa t-centralen dygnet runt. Guljackorna slutar sitt pass 19.30 pa helger (i alla fall gjorde dom det i borjan pa aret). Centralstationen vet jag inget om men jag e sjukt tveksam till att dom lamnar stationen obevakad efter 23.

  Att ta en extra promenad ar ett utmarkt satt att undvika guljackor. Fortsatt garna med det for jag vet att guljackorna oxa blir glada av att ni gor det.

 6. älvsjö ligger väl dåligt eftersom dom har ju razzia där flera gånger om året och razzior är riktigt hemska. Dessutom är det ofta väktare som står och hänger vid spärrarna i älvsjö.

 7. Pingback: Stockholmsmästarna i plankning 2014 är… | Planka.nu

 8. Pingback: Regerande stockholmsmästare i plankning är… – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.