TV3 granskar kontrollanterna

TV3:s samhällsprogram insider hade i torsdags ett längre inslag om connex kontrollanters metoder för att driva in kontrollavgiften från trafikanter. Planka.nu har flertalet gånger uppmärksammat kontrollanternas metoder, som bland annat omfattar trackaserier, hot och misshandel. Situationen har heller inte blivit bättre då kontrollanterna sedan i våras börjat arbeta enligt ett accordliknande system, där de bör utfärda ett antal tilläggsavgifter varje dag. Detta har naturligtvis drabbat många trafikanter. Kontrollanterna drar sig inte för att utfärda botar åt var och varannan person som inte kunnat uppvisa biljett, oavsett vilka skäl de har.

I TV3:s inslag ges kontrollanterna bland annat chans att göra bort sig gång på gång. Man hotar TV3:s utsända med polisen och berättar bland annat att polisen tar 900:- för att komma till brottsplatsen. TV3:s reportrar utsätts dessutom både för ofredande och ett antal andra brott av kontrollanterna, något som hör till dessas normala arbetsmetoder.

Inslaget innehåller också en intervju med Annika Norée, jurist på stockholms universitet, och Annika berättar bland annat att kontrollanterna inte har rätt att hålla fast någon. Skulle detta ändå ske befinner sig den som utsätts för detta i en nödvärnssituation och har rätt att slå sig fri. Senare i inslaget konstateras dock att ”rättighet” inte fyller så mycket funktion i kontakt med en connex-kontrollant. Skulle man som trafikant agera i en nödvärnssituation mot kontrollanterna, agerar de i sin tur med ett envarsingripande för våld mot trafiktjänsteman. I en rättssituation vittnar kontrollanterna till förmån för varandra, och som trafikant fälls man.

Riktigt pinsamt för connex blir det när Björn Johansson, chef för connex kontrollanter intervjuas i studion. Johansson menar att det som visats i inslaget inte hör till vanligheterna och att han ska ”tala med kontrollanterna om detta nästa morgon”. Men connex kontrollanters agerande är något som pågått i åratal, och är sanktionerat uppifrån genom SL:s krig mot plankarna. Varje daglig tunnelbaneresenär vet hur man kan vänta sig att en kontrollant i SL-trafiken agerar, och det vet Björn Johansson också.

Under 2004 började planka.nu kontatas av allt fler som blivit misshandlade i kollektivtrafiken av connex-kontrollanter. Därför startade vi under 2004 en juridisk instans för personer som utsatts för våld i kollektivtrafiken som heter kollektivtrafikombudsmannen, KtO som har hemsideadress www.KtO.se. Här kan du få juridisk hjälp och hjälp att skriva en polisanmälan mot connex kontrollanter om du blivit utsatt för brott, eller misstänker att du har det.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.