Kansas City ska införa nolltaxa

Fullmäktige i amerikanska staden Kansas City i delstaten Missouri röstade enhälligt för införandet av nolltaxa – fri skattefinansierad kollektivtrafik. Beslutet togs 5 december och innebär att alla busslinjer ska bli gratis, sedan innan är spårvagnsnätet avgiftsfritt.

Reformen beräknas kosta 8 miljoner dollar (cirka 80 miljoner kronor). Biljettintäkterna är alltså ganska små – och vissa har redan nolltaxa, som exempelvis krigsveteraner och vissa skolelever.

“Jag är veteran så jag har redan [fritt åkande]”, säger Michael Butcher till lokala TV-kanalen KSHB. “[Nolltaxa] är bra för mig, så jag antar att det skulle vara bra för alla andra också”.

Målet med reformen är att fler fattiga invånare ska få det lättare att resa och pendla.

“När vi talar om att förbättra livet för de som är mest sårbara, är det inget snack om att vi måste hitta de här pengarna”, säger fullmäktigeledamoten Eric Bunch till KSHB.

Konflikter om avgiftshöjningar och våldsamma kontroller från poliser har inte minst blivit ett hett ämne i New York – där ‘broken windows’-politiken med nolltolerans blivit alltmer ifrågasatt. I Sverige är det tvärtom en många politiker som önskar sig liknande hårda tag.

Vi lyckönskar Kansas City som med sina 491.000 invånare blir världens största stad med nolltaxa när beslutet går igenom! Och samtidigt tipsar vi svenska politiker, som gärna inspireras av USA, om detta exempel på trafikpolitik som inte bygger på ökat våld och dyrare biljetter. 1 mars nästa år blir också Luxemburg det första landet som inför nolltaxa.

Spårvagn med nolltaxa i Kansas City, Missouri

En kommentar

En kommentar på “Kansas City ska införa nolltaxa

  1. Pingback: Nolltaxa i Albuqurque – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.