Backa upproret på världens gator – och i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken har stått i centrum för flera folkliga uppror under hösten. Vi har sett demonstranter som kämpar mot kollektivtrafikbolag i Hongkong och avgiftshöjningar som katalysator för protester i Chile. Vi har sett mäktiga massplankningar och rimliga krav, så det är klart att vi sympatiserar.

Det var i fredags som protesterna började i Chiles huvudstad Santiago som reaktion på en avgiftshöjning på kollektivtrafiken. Hela tunnelbanestationer stängdes ner och protesterna spred sig snabbt till andra platser i landet. Höjningen av biljettpriset drogs tillbaka redan på lördagskvällen, men demonstrationerna slutade inte, tvärtom. Avgiftshöjningen var bara den tändande gnistan, bränsle fanns sedan länge i överflöd.

Löner och pensioner som det inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, utbredd psykisk ohälsa, höga studieskulder, politiker som får orimliga förmåner, dålig kvalitet på offentlig vård och utbildning, privatisering av vatten och ett korrumperat rättssystem är problem som demonstranterna har lyckats få fram i ljuset. De har attackerat de stora mediehusen för att de sprider lögner och brinnande kravaller rasar mot hela det kapitalistiska systemet med dess nyliberala reformer.

Efter att presidenten drog tillbaka avgiftshöjningen har han inte tillmötesgått några fler av demonstranternas krav. I stället har han utlyst undantagstillstånd, utegångsförbud och förklarat krig mot folket. Både ordagrant och genom att sätta in militären mot demonstranterna. Minnet av militärdiktaturen lever fortfarande starkt i Chile och repressionen som pågår i detta nu mot chilenarna är av diktatoriska mått. Demonstranter har skjutits ihjäl, polisen använder tårgas mot barn och det förekommer uppgifter om att militären begår sexuella övergrepp mot kvinnor och att de stora telecomföretagen inskränker användarnas tillgång till mobilnät.

Tidigare under hösten har vi kunnat följa protesterna i Hongkong, där kollektivtrafikbolaget MTR hamnat i fokus. Demonstrationerna som har sin grund i Kinas odemokratiska system har motarbetats av MTR som har försökt hindra protesterna genom att stänga stationer där demonstrationer ska samlas. MTR ägs till största del av staten i Hongkong, och driver förutom på hemmaplan även tunnelbane- och pendeltågstrafiken i Stockholm. En av motståndstaktikerna har varit plankning, även om protesterna inte specifikt har riktat sig mot avgifterna utan fokuserat på fem krav:

  1. Dra tillbaka förslaget om att misstänkta ska kunna utlämnas till Kina
  2. Gör en utredning om polisvåldet
  3. Sluta kategorisera demonstranter som kravallmakare (vilket kan ge 10 års fängelse)
  4. Amnesti för de som gripits 
  5. Full rösträtt till parlamentet (bara hälften av platserna väljs direkt, resten genom företag och branscher)
https://www.youtube.com/watch?v=LRnJItdfc0s

Upproren sprider sig över världen den här hösten – Kina, Spanien, Libanon, Ecuador och Chile, vi ser er. I Barcelona pågår massprotester kopplat till kampen om Kataloniens självständighet och på gatorna i Beirut samlas libaneser i alla åldrar till ett uppror som närmast liknar en folkfest.

Vi i Planka.nu vill tacka för de inspirerande plankningsfilmerna och uttrycka vårt stöd och respekt för demonstranterna som trots repressionen fortsätter gå ut på gatorna och kräva sina mänskliga rättigheter. Vi har egna strider att ta här hemma, modet vi ser hos de som protesterar runt om i världen samlar vi till bränsle.

El pueblo unido jamas sera vencido
Ett enat folk kan aldrig besegras

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.