Nolltaxa på gång i Härnösand

Härnosand kan införa nolltaxa till hösten. Det är en satsning som ska komma alla till gagn, men som också är en del av planen att integrera nyanlända.

Vi tycker det är positivt att det inte blev nolltaxa bara för en särskild grupp. Det vi lärt oss om studentrabatt, fria resor för pensionärer och liknande är att det inte träffar helt rätt (alla med dålig ekonomi ingår inte in i gruppen) och att det riskerar att ställa pendlare mot varandra (”varför ska just dom få”).

Att införa fria resor för alla gynnar de som har minst mest, och sen får man betala en extra slant om man har en hög inkomst – men får i gengäld fri tillgång (och ofta färre bilar på vägarna) på köpet. Som denna ledarartikel säger:

Vad som är bra för Härnösands flyktingar är bra för övriga Härnösandsbor – och tvärtom. Det kanske inte ”bara” är flyktingpolitik men visst är det politik för flyktingar.

bussar_flyktingpolitik_härnösand

Beslutet verkar ha tagit skruv även på andra håll, se till exempel denna insändare i Västerås Läns Tidning.

insandare_vlt

Även roligt att nolltaxa utreds i Kalmar efter att alla partier utom Moderaterna ställt sig bakom ett förslag. Moderaternas retorik i kommunfullmäktige är verkligen på lägsta nivå. Här en sammanfattning av oss om hur det lät.

Andra partier: Vi vill utreda skattefinansierad nolltaxa
M: Men det kostar ju fortfarande att köra trafik!
Andra partier: Eh, ja det är ju det som ska skattefinansieras
M: *Harklar sig* ”There is no such thing as a free lunch”
Andra partier: *Åker därifrån i en skattefinansierad buss*

De allra flesta vet vad man menar med gratis. ”Gratis skola” betyder t.ex. inte att lärare inte får betalt, utan att det inte finns några avgifter. Att detta fortfarande måste påpekas är lite konstigt.

En kommentar

En kommentar på “Nolltaxa på gång i Härnösand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.