Inte visa biljett, inte visa ID – inga problem

En glädjande dom har kommit i mål B405-14 vid Solna Tingsrätt. Det gäller Claudio som vägrade visa biljett för kontrollanterna, gick ut från stationen och sedan blev stoppad av en polis (som enligt egen uppgift ”hade uppsikt över kontrollanterna”, alltså agerade extrahjälp till ett privat företag).

Claudio ville inte heller visa identitetskort för polisen, eftersom han inte ansåg sig ha begått något brott. Att inte visa leg var också ett sätt att protestera mot REVA-arbetet. Polisen omhändertog då honom för identifiering och han misstänktes för brott mot ordningslagen (det är vad polisen brukar använda när de vill sätta dit plankare). Dessutom blev han slagen. Men det var inte polisen som fick sista ordet.

Tingsrätten tycker det är klarlagt att Claudio har plankat, men så länge man sagt sig ha ett giltigt kort så finns inte uppsåt i alla moment (det vill säga det kan inte uteslutas att du har ett kort fastän du inte visar det.)

Det betyder att om du inte visar biljett för kontrollanter, inte legitimation för polisen och inte går med på polisens ”ordningsbot” så finns det ett friande dom att vinna. Envishet lönar sig! Vi kan inte nog säga hur tacksamma vi är emot folk som ifrågasätter biljettkontroller, och därmed hela avgiftssystemet.

Annat intressant om biljettkontroll:

kto-logga

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.