Se SVT Debatt om plankning och nolltaxa

I torsdags var vi med på SVT Debatt för att diskutera nolltaxa och plankning. Eller som SVT kallade det: ”fuskåkning”. Det lät som att hårdare tag-satsningen var nyheten, men den har ju bara kommit för att ta bort fokus från höjningen av avgiftstrycket och den indragna trafiken som det moderatledda landstinget i Stockholm planerar.

För att reda ut det en gång för alla:

  • Plankning – åka utan biljett, ofta av ekonomiska skäl men också som del av en avgifttstrejk för att nå nolltaxa.
  • Fuskåkning – säga att man åker kollektivt fast man egentligen tar bilen
  • Tjuvåkning – att ta bussen efter exempelvis ett värdetransportrån

Vi sysslar såklart bara med det förstnämnda :)

Avgiftstrycket är förresten ingen stockholmsfråga – kolla denna granskningen från i fjol. Sen så är erfarenheten att ha plankat stor – oavsett de osäkra siffror som moderaterna slänger sig med. Kolla till exempel vår undersökning, eller stockholmsenkäten bland elever.

En sak vi skulle vilja haft med mer är såklart rättviseaspekten på kollektivtrafiken. I de mer fattiga förorterna där folk använder kollektivtrafiken mycket blir det extrakontroller, men trafiken funkar bara ibland. I innerstaden fick spårvagnen NK-expressen dra iväg sina kostnader hur mycket som helst.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.