Spärrar är gränser – aktion på T-centralen

Under lördagen genomförde Planka.nu en flygbladsutdelning vid T-centralen i Stockholm, precis vid spärrlinjen som utnyttjats av polisen för inre gränskontroller. Förutom flygblad hade vi med oss banderoll och klistermärken som förtydligade spärrarnas roll i samhället. För oss är det enkelt: de mekanismer som håller igång avgiftstrycket och segregerar staden är samma som jagar människor utan papper. Tar vi bort spärrarna och skattefinansierar en avgiftsfri kollektivtrafik så försvinner denna möjlighet till övervakning.

Untitled

Efter ett tag kom ordningsvakter och hävdade att vi måste lämna biljetthallen. Vi stod på oss och berättade att det är allmän plats, alltså faktiskt samma argument som SL använt för att inte behöva ta ansvar för polisens människojakt. Ordningsvakterna blev förstås sura, men hade dragit till oss så mycket uppmärksamhet att de sista flygbladen försvann snabbt. Reaktionerna bland vanliga resenärer var, som vanligt på T-centralen, ganska blandade. ”Det är ni som är gränslösa!”, uttryckte någon (Plankare utan Gränser?) och någon med tomteluva uttryckte en del rasism. Men bland de som vi fick samtala med så lyckades vi förklara vårt syfte och få medhåll. Och vi träffade också några obrottsligt lojala plankasympatisörer, vilket alltid är kul. Om ni läser detta, så lovar vi att ta med klistermärken nästa gång!

Untitled

Vi kommer fortsätta arbeta mot övervaknings- och avgiftssamhället. Tänk gärna på Ingen Människa Är Illegals julinsamling om du vill hjälpa till.

3 kommentarer

3 kommentarer på “Spärrar är gränser – aktion på T-centralen

  1. Ordningsvakter är som de där klumpiga, dumma jättarna i Bumbibjörnarna. Lyder order och kan ej tänka själva. Hjärndöda människor med komplex…

  2. Daniel.
    Vakter är sällan varken klumpiga eller dumma. Men de representerar en myndighet och har därför en mängd regler att förhålla sig till och måste agera korrekt enligt det. Därför kan det ofta bli stelt i interaktionen. Respektera dina medmänniskor och förstå varför de agerar som de gör så kommer du nog längre i din interaktion med – och analys av – andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.