Pressmeddelande: Polisen använder tunnelbanespärrarna till gränskontroller

Stockholmspolisen har länge förnekat att de jagar papperslösa stockholmare i kollektivtrafiken men i senaste numret av deras tidning Sambandet får vi för första gången sanningen svart på vitt:

Spärrarna i kollektivtrafiken används för att göra inre gränskontroller.

”– Vi får inte kontrollera personer bara för att de ser utländska ut. Det måste ske utifrån tips eller samtidigt som man utövar annat polisarbete” säger Mattias Eklöf som är gruppchef på den rörliga kontrollsektionen.

Alltså bevakar polisen spärrarna och stoppar de resenärer som plankar för att få en ursäkt att kontrollera legitimationer och uppehållstillstånd.

– Kollektivtrafiken ska vara till för alla som bor i Stockholm. Att klämspärrarna används för att jaga människor utan papper är ännu en anledning att införa nolltaxa, säger Anna Nygård, migrationspolitisk talesperson för Planka.nu.

Organisationen ger också 3000 kronor per månad till ingen Människa Är Illegal. Pengarna är öronmärkta till SL-kort för de som riskerar mer än en tilläggsavgift i kollektivtrafiken.

Planka.nu genomför en aktion mot gränskontrollerna i kollektivtrafiken redan i eftermiddag. Hör gärna av er till oss för att följa med eller få fler detaljer

sthlm@planka.nu
0739-457168
Ladda ner polistidningen som pdf här!

11 kommentarer

11 kommentarer på “Polisen använder tunnelbanespärrarna till gränskontroller

 1. ”får vi för första gången sanningen svart på vitt:”

  Jag ser ingenstans i ert citat att det står något om att de bevakar spärrarna och stoppar resenärer för att kontrollera uppehållstillstånd, skulle ni kunna så att jag förstår?

  Jag tolkar det snarare som att de endast får kontrollera folk samtidigt som de utför annat arbete, och ingenting som har med kollektivtrafikens spärrar att göra …

 2. Jacob, såhär står det i artikeln:

  ”– Vi får inte kontrollera personer bara för att de ser utländska ut. Det måste ske utifrån tips eller samtidigt som man utövar annat polisarbete. Om vi åker till T-centralen kan vi kontrollera i samband med att vi tar de som ”tar rygg”, det nya sättet att planka, säger Mattias Eklöf.”

 3. Polisen har dessutom ingen riktig anledning att kolla om folk tar rygg på varandra.

  Biljettkontrollanter ska kontrollera om du har ett giltigt färdmedel. Polisen ska lösa brott.

 4. Pingback: REVA - Rasistiskt, enerverande, våldsamt arbete inom polisen | Svensson

 5. Pingback: Polisen jagar plankare vid biljettkontroller i Järva – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.