SL yrar om spärrarna

Igår hade trafiknämnden i Stockholms landsting möte med SL:s vd Anders Lindström som presenterade SL:s syn på problemet med klämspärrarna. Enligt SL så är det inget fel på spärrarna, utan bara på resenärerna. Lindström säger i en extremt raljant ton till SvD att: ”Ibland kan man tro att det är någon som skadas varje dag, men så är det inte.” Frågan är vilken verklighet han lever i, eftersom att anmälningarna om skador i klämspärrarna som kom in till SL förra året uppgick till åtminstone en person varannan dag, och mörkertalet är garanterat enormt i detta fall, det räcker med att prata med sina kompisar, eller kolla på sociala medier så ser man ständiga rapporter om folk som skadar sig. Att det var länge sedan SL brydde sig nämnvärt om sina resenärer kommer kanske inte som en överraskning, men vi blir ändå något upprörda över vd Anders Lindström, och hela SL:s politiska lednings, totala nonchalans mot alla de resenärer som skadar sig. Som en sammanfattning av skadeanmälningarna till SL beskriver det:

Svullnad, blåmärken, hjärnskakningar och blodutgjutning. Sårskador, skrubbsår, bulor och brännskador orsakade av utspillt kaffe. Brutna och spruckna revben samt i ett par fall frakturer på fingrar och knän. Slag mot ben, bröstkorg, ansikte och huvud och i ett fall mot en gravid kvinnas mage. Personer som kastas omkull och slår huvudet i stengolvet. Utöver detta flera fall av egendomsskador på glasögon och armbandsur. Beskrivningen ovan är inte en sammanfattning av den gångna helgens misshandelsfall, utan är hämtad ur en sammanställning som SL gjort över de skador som förorsakats av SL:s spärrar under året.

Nedan följer några slumpvisa exempel från SL:s interna material, vi hade kunnat plocka hur många som helst därifrån, för det är en extremt lång lista på skador.

 • Kund blev klämd i spärren vid Liljeholmen. Spärren slog igen på kunds arm, precis där han hade sin klocka. Det började blöda och han blev omplåstrad av kvinnan i spärren.
 • När en resenär skall gå igenom spärrarna så slår spärren igen väldigt fort och hårt. Skadar kvinnan som fått blåmärken på ben slagit i lår,hand. Slagit i huvudet blivit chockad.
 • Spärr slagit igen vid på resenär utpassering fjärde eller femte från vänster när man kommer upp från tunnelbanan. Kund har fått blåmärke på hand samt skadat sin läpp. Kund såg att det lös en grön pil på spärren för utpassering och hon tog inte lång tid på sig igenom spärr.
 • Skada i automatspärr – vid passage genom spärren , T-centralen norra slog kunden i armen så illa att hon höll på att svimma av smärta. Kunden kunden knappt sova under natten och armen belev mer och mer orörlig under natten. På morgonen gick kunden till Akuten där man konstaterade en massiv blödning.
 • Kund gick igenom spärren med sin son då sonen klämmer huvudet i spärren. Sonen har väldigt ont i huvudet
 • 7 år, inpasserade i den stora barnvagnsspärren vid Slussen södra då spärrdörrarna slog igen över henne. Hon gjorde illa sig i vänstra handen som nu efteråt är röd och svullen. Även efterföljande resenärer blev klämda i spärren
 • öppnades men smällde ihop snabbt och hårt med min arm i kläm. Gjorde fruktansvärt ont, jag tom skrek och jag har nu och stort ömmande blåmärke.
 • en glasspärr slog igen på honom, vilket ledde till att han började blöda och fick ont i hand och ben
 • Innan jag hann passera klippte dock grinden igen med full kraft och slog till mig i ansiktet. Mina glasögon for av och gick sönder och jag fick ett blödande sår på kindbenet

Det vi ska komma ihåg är att klämspärrarna är ett symtpom på ett avgiftssystem som havererat. Att byta ut dessa mot våldsammare kontrollanter skulle inte vara någon vettig förändring. Att inga politiker ser kopplingen till avgiftstrycket gör att kollektivtrafikanterna själva måste jobba för en billigare kollektivtrafik, eller som Planka.nu fortsätta kampen för nolltaxa!

2 kommentarer

2 kommentarer på “SL yrar om spärrarna

 1. Det här är så jävla sjukt, men det bekräftar vad jag trott hela tiden. SL har medvetet ställt in spärrarna så dom ska slå igen snabbt och hårt för att dom tror det ska stoppa plankare
  – sen skiter dom i att folk skadar sig och försöker hela tiden bortförklara sig. Men nu är det så många som skadar sig och det har pågått så lång tid nu att dom börjar få svårt att fortsätta med det (vilket är bra).

  Jag brukar ju gå igenom och hålla uppe dörrarna när jag plankar bakom nån och då känner man att dom trycker på lite, kanske en halv sekund innan dom normalt öppnas igen.
  Jag är ju rätt stark så det är ändå lätt för mig att hålla emot, haha – därför har jag inte tänkt så mycket på det.

  Men om jag har grejer i händerna och ”missar” lite så dörren tar i handleden istället för sidan på handen så kan det göra rätt ont och nu senast fick jag ju verkligen se hur stor kraft dom verkligen ”trycker på” med när vi fick sätta dubbla buntband för att dom skulle hålla sig uppe vid ”skydds-stoppet” där förut (den hade ju av ett buntband, så man fick sätta 2).

  Det jag lagt märke till också är att i början när dom precis satt in dom nyaste spärrarna så var det sällan dom ”tryckte på” och försökte stänga när man gick bakom nån
  – men nu gör dom det typ alltid. Så det verkar rätt uppenbart att SL gjort det där medvetet.
  Så sjuka är dom – att dom tycker det är viktigare att stoppa plankare än att folk inte skadar sig.

 2. Pingback: Planka.nu | Mjukare spärrar, hårdare handskar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.