Tältläger mot avgiftshöjningar! Campa för chipsen!

Idag har vi slagit upp ett tältläger i landstingshusets park i Stockholm. Vi tänker protestera mot de avgiftshöjningar som politikerna tänker klubba igenom imorgon, den 14 juni. Trots löften om motsatsen så står vi nu inför ett 100 kronor dyrare månadskort, vilket motsvarar en 14-procentig höjning, samtidigt som pensionärer och barn får hela 17 procent i avgiftshöjning!

Protest mot prishöjningar!

Det moderata finansborgarrådet Torbjörn Rosdahl (m) har föreslagit att vanligt folk – Nisse i Hökarängen och Jasmine i Skärholmen – ska dra in på chipsen för att kunna ha råd att åka kollektivt. Antagligen menar han att pensionärerna ska dra in på kaffebrödet, och barnen skippa den där utflykten med skolan också. Det öppna föraktet från de som har en miljon kronor om året i lön mot vanligt folk har sällan varit så tydligt.

Men det räcker inte att peka ut moderata överklassgubbar. Avgiftstrycket på månadskortet har ökat konstant, oberoende av vilket block som styrt så har månadskortets pris ökat mer än konsumentprisindex och bensinpriset. Förra höjningen med 100 kronor – som då var den störtsa någonsin – genomfördes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna vill nu höja igen, men “bara” med 50 kronor. Vi har inget riktigt val.

Men det finns en annan vision om samhället, där man inte behöver välja mellan blåa eller röda avgiftshöjningar. Ett samhälle där kollektivtrafikanter, ungdomar, pensionärer och de vanliga stockholmarna får bestämma. Där skulle bankerna själva få betala sina finanskriser och inte vi som drabbas. Där skulle det på allvar finnas politiska alternativ att välja mellan. Där skulle man inte bygga en stadsmotorväg för 30 miljarder kronor samtidigt som man gjorde kollektivtrafiken dyrare. Vi tänker införa det samhället – och vi börjar i tälten utanför landstinget idag.

Vill du hjälpa till?

1. Kom hit Landstingshuset (T-Rådhuset)! Ta med tält och ett glatt humör!
2. Skicka ett protestmail till politikerna
3. Slut upp imorgon vid 08.00 – då protesterar vi när politikerna kommer till fullmäktige!

2 kommentarer

2 kommentarer på “Tältläger mot avgiftshöjningar! Campa för chipsen!

  1. är det inte dessutom så att herr Torbjörn Rosdahl åker gratis i SL-trafiken i egenskap av att vara Stockholmspolitiker? Rätta mig om jag har fel, men det innebär ju i så fall att han tycker att det bara är vanligt folk som ska dra ner på chipsen?

    Det är ju lätt att snacka om att andra kan dra ner på chipsen när han själv inte behöver prioritera bort.

    Som sagt, jag kan ha fel men jag vet att politiker tidigare åkt gratis i SL. De om några borde väl i så fall vara väldigt ödmjuka inför tanken med nolltaxa?

  2. Martina: Jo, jag tror det. Det stod väll nåt sånt i metro för något år sen? Plus att jag har hört ganska många rykten om detta. Men jaja, rykten är rykten.

    …Jag ska inte heller säga något för jag äter inte chips. Men, Torbjörn menar ju säkert inte bara chipsen. När moderat-politiker pratar så säger dom en sak, men det dom menar är oftast en extrem-variant på det dom säger. Säger han tex chips menar han väll hela matkonsumentionen eller nåt.

    Nolltaxa ska alla vara ödmjuka för. Enligt mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.