Nya biljettkontrollen klantar till det

Sedan årsskiftet är biljettkontrollen i Stockholms kollektivtrafik övertagen av en ny aktör, Securitas. I vanlig ordning utlovas fler kontroller till ett bättre pris, så vinns en upphandling. Året kunde dock inte ha startat sämre för Securitas. Det visar sig att det nya plusgirotkontot, dit stockholmarna ska betala in sina tilläggsavgifter, bara accepterar OCR-nummer. Några sådana nummer finns inte på inbetalningskorten som kontrollanterna delar ut, däremot står det att pengarna ska betalas in inom tio dagar. Inga tilläggsavgifter som utfärdats under januari har dock kunnat betalats in utan folk får vänta på påminnelsen.

Securitas och SL har gjort bort sig och det är orimligt att stockholmare som fått böter åläggs att betala dessa inom tio dagar eftersom det är praktiskt omöjligt. Det enda raka vore att avskriva alla felaktiga tilläggsavgifter. Detta tänker de dock inte göra, däremot kommer de skicka ut en första påminnelse, utan extra kostnad. Oerhört generöst alltså…

Den här händelsen påminner oss om tre viktiga saker: När man budar ut verksamheter genom privatisering börjar företagen om från ruta ett. Varje gång! Att många inte har råd att betala tilläggsavgiften påverkar inte verksamheten heller. Dessutom visar haveriet på problemet med avgiftsfinansierad kollektivtrafik. Nämligen att en stor del av verksamheten handlar om att upprätthålla avgiftstrycket till en kostnad av hundratals miljoner per år. Pengar som borde spenderas på att sköta kollektivtrafiken istället.

Ni som är medlemmar i p-kassan i Stockholm och har åkt fast i januari, skicka in den påminnelse ni får från färdbeviskontrollen till oss så fort ni kan så betalar vi den omgående.

1264433398_picsay-1264433398.jpg

En kommentar

En kommentar på “Nya biljettkontrollen klantar till det

  1. Pingback: Stäm Securitas – inkassera 8000:- – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.