Vårt 2009

För ett år sedan, när 2008 skulle sammanfattas inledde vi årsberättelsen kaxigt med att det hade varit det mest aktiva året i Planka.nu:s historia. Frågan är om vi inte skulle kunna börja på samma sätt nu, för 2009 var onekligen både produktivt och händelserikt.

I början av året hade SL en bisarr annonskampanj som riktade sig till studenter, vi kontrade med egna annonser i högskoletidningarna. Kollektivtrafikens Opinionsinstitut bildades och levererade en resenärsundersökning om attityderna till öppna spärrlinjer som skulle visa sig mycket användbar i författandet av rapporten Till varje pris? som lanserades i samband med Nolltaxedagen och fick en hel del uppärksamhet i media.

Miljöjippot Earth Hour erbjöd ett lysande tillfälle att spexa till det lite, Planka.nu riktade strålkastare mot miljödepartementet när resten av stan släckte ner
I början av april beslöt vi oss för att ladda batterierna och smida nya planer så vi åkte på konferens på hotell Gästis i Varberg – ett par synnerligen trevliga och givande dagar.

Maj inleddes som vanligt med traditionsenligt firande med syndikalisterna och för en gångs skull regnade det inte.
Vi genomförde en omfattade enkätundersökning bland p-kassans medlemmar och tidigare medlemmar och konstaterade att dylika undersökningar är något vi bör göra oftare för att förbättra vårt arbete och ha en bra kommunikation med våra medlemmar och supportrar.

Vi tryckte två nya klistermärken som går att beställa via SMS och hade plötsligt två fungerande SMS-tjänster eftersom det ena klistermärket promotade en infotjänst om p-kassan.

På världsmiljödagen den 5:e juni arrangerade Planka.nu en klimatkrock på Hornsgatan i Stockholm tillsammans med Klimax, Miljöförbundet Jordens Vänner och Alternativ Stad. På “sommarlovet” introducerade vi Twitter- och Flickrintegration på startsidan på www.planka.nu för att fler skulle kunna hjälpa till att skriva, fota och tipsa om kontroller och annat. Sen åkte vi till Visby på Almedalsveckan och Alternativa politikerveckan. Höll föredrag, bråkade lite med bil- och spårbilslobbyn och hängde med gratisgenerationen. När vi kom hem till Stockholm igen hade SL dragit igång en ny antiplankningskampanj med plankor, vi kontrade med en ny instruktionsfilm.

Planka.nu debatterade krisen i kollektivtrafiken i TV4 Nyhetsmorgon och krossade motståndarmoderaten.

En ny betaltjänst för medlemskap och distroförsäljning lanserades och blev omedelbart populär. Samma sak med vår Facebooksida som i dagsläget har över 8500 medlemmar. Vi hjälpte president Obama genom att föreslå nolltaxa som en del av lösningen på de trafikproblem mer eller mindre alla politiker tvingas brottas med i dagsläget.

I slutet av sommaren hängde vi på Ung08, fixade fest tillsammans med PiratbionKafé 44 och samlade in 20.000 kronor till Lagenaarbetarna. Hösten inleddes med en aktion på Stockholms Universitet tillsammans med Avgiftbetalarnas Förening. Den första september flyttade en av våra aktivister till Prag för att börja jobba på World Carfree Network där Planka.nu också ingår som medlemsorganisation. Vi som var kvar hemma deltog i Septemberalliansens demonstration den 15:e september. Genom WCN fick två av oss möjlighet att delta i European Mobility Week i Budapest, träffa arkitekter, stadsplanerare och andra likasinnade, delta i en enorm cykeldemonstration och förlänga sommaren med en vecka I Budapest tog vi oss också tid att färdigställa översättningen av en av våra rapporter till engelska: Travel doesn’t have to cost the earth släpptes lagom till den internationella bilfria dagen som även uppmärksammades i Stockholm.

Vi deltog i Blog Action Day den 15:e oktober, tryckte 100.000 klistermärken i guld och det började hända grejer i Skåne

I november hade vi föredrag och evenemang varje helg: I Skåne, Prag, Göteborg och Oslo.

I början av december arrangerades Plankafest nummer två till förmån för WCN:s tidning Carbusters Magazine, Chris Carlsson pratade, det var release för nya rapporten Trafikmaktsordningen och förfest inför COP15. Planka.nu fanns även på plats i Köpenhamn och rapporterade löpande om festerna, förhandlingarna, aktionerna och repressionen.

Vår julklapp till Planka.nu:s vänner blev en gratisvisning av filmen Metropia på Bio Rio i Hornstull och SL:s julklapp till oss ännu en reklamkampanj i behov av förtydligande korrektur

Skål och gott nytt år kamrater, undergången lämnar vi bakom oss. 10-talet blir Planka.nu:s decennium!

Septemberalliansen_demo_2

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.