SL spårar ur igen och blir avslöjade av PLUS

Som vi tidigare berättat har SL – med ordförande Christer G. Wennerholm i spetsen – spårat ur totalt gällande de privata underleverantörerna till SL.

Det har inte gått många dagar sen dess, men nu är det återigen dags för urspårning, och det är inte vi som säger det utan ett av TV-världens tyngsta namn: Sverker Olofsson på PLUS. Ett reportage i senaste PLUS handlar om en kille, David, som köpt ett SL-kort men fått det utställt till dagen efter istället för samma dag och har oturen att träffa på kontrollanter. I reportaget får vi se hur kontrollanterna beslagtar hans månadskort och hur SL lägger locket på och vägrar kommentera uppgifterna. Anledningen är egentligen enkel och tas upp i reportaget: kontrollanterna har inte befogenhet att varken kräva legitimation eller beslagta egendom. Men det är just så här kontroller går till: alltså ger SL, genom underleverantörer, sina anställda i uppdrag att tänja på lagen! Ett mer tydligt exempel på att avgiftsfinansieringen av kollektivtrafiken havererat och spelat ut sin roll kan vi knappast hitta. Håll till godo:

David: Vi kan tyvärr inte rätta alla fel som SL gör, men vi tänkte bjuda dig på ett halvårsmedlemskap i p-kassan som plåster på såren. Skicka ett mail till sthlm@planka.nu så fixar vi det!

Läs mer

12 kommentarer

12 kommentarer på “SL spårar ur igen och blir avslöjade av PLUS

 1. Mycket bra inslag! Vilken hetsjakt alltså; resenärer som jagas av SL-personalen som jagas av sina arbetsgivare som jagas av SLs krav.

  Jag är övertygad om att SL (som i och för sig avsagt sig allt ansvar för konflikt) genom underleverantörerna tvingar sin personal till olagliga metoder för färdbeviskontroll — allt för att ’säkra intäkterna’ (på detta tillkommer effekterna av den oundvikliga profitjakten som uppstår när man låter privata företag härja i allmännyttan).

  Tänk, med nolltaxa skulle vi slippa detta, och det om något skulle väl öka tryggheten i kollektivtrafiken?

 2. Nu far planka.nu bestamma sig. Ar det ok att tanja pa lagen eller inte? Nar SL gor det ar det tydligen en skandal, men hela iden med planka.nu gar ju ut pa att tanja pa lagen sa vad ar skillnaden?

 3. Ifall dom inte har befogenhet att kräva legitimation, ELLER att hålla kvar en. De kan bara avvisa en från platsen, då borde de väl vara omöjligt att få böter?

  Om jag plankar och blir påkommen kan det enligt dessa argument inte ge mig böter. De kan bara tvinga av mig på nästa hållplats? Om man inte legitimerar sig kan de ju inte skriva ut böter? Det är väl bara poliser och väktare(?) som kan kräva det?

  Tänkte bara lägga in en kvick fråga med, om man betalat för 6 månaders medlemskap så gäller väl dom tills den går ut trots de höjda plankaavgifterna?

 4. Oskar: Att planka är ju inte att tänja på lagen, så länge man betalar en eventuell tilläggsavgift så är det okej. Tror du inte att Planka.nu skulle blivit polisanmälda och nedstängda och fått massa skit om de tänjde på lagen? SL får ju skit för det, uppenbarligen, och jag kan inte tänka mig att det skulle vara annorlunda för Planka.nu

 5. Plankare: Rent juridiskt sett så har du väl ungefär rätt, men problemet är ju att om det kommer ett gäng sura kontrollanter och omringar dig så har du ju inte så mycket att säga till om. även om du egentligen har rätt i sak, tyvärr. Men att veta att man har rätten på sin sida gör ju att man kan ha lättare att snacka sig ur situationer… :)

  Självfallet gäller ditt medlemskap som du redan betalat för.

 6. Vet av egen erfarenhet att kontrollanter ofta är svåra att diskutera med och gärna ljuger för att göra en osäker på sina rättigheter, men det borde väl egentligen vara möjligt att, i en kontroll där man inte har giltigt färdbevis, bara gå av tåget utan att ens prata med kontrollanterna?
  Detta var det första jag försökte när jag åkte fast i kontroll första gången, men jag blev då omringad och eftersom jag inte visste mina rättigheter så stannade jag kvar på tåget utan protest. Men om man försöker gå av tåget och blir fysiskt kvarhållen av kontrollanterna så är det väl de som begår ett brott? När de sedan ljuger i sina vittnesmål kanske man förhoppningsvis kan få ut bilder från SL:s trygghetskameror (härlig eufemism!), juridiskt borde man väl ha rätt till det iaf?

 7. Ehh… det råkade visst bli ett streck över att det fortfarande kostar 100:- i Stockholm och Östergötland. Det ska så klart inte va överstryket, för det stämmer ju! :)

  Henrik: väldigt tveksamt att man skulle få ut nåt från SL:s trygghetskameror, tyvärr… Men visst är det så att kontrollanterna inte får hålla fast en. Det vet de ju om men struntar oftast i, tyvärr.

 8. Rebecka:

  Vad menar du nar du skriver:

  ”Att planka är ju inte att tänja på lagen, så länge man betalar en eventuell tilläggsavgift så är det okej.”

  Ok men da tanjer man ju pa lagen (enligt din definition) om man inte betalar tillaggsavgift.

  Det jag menade var att planka.nu har ju regelbrott/civil olydnad som metod. Da kanns det lite som att kasta sten i glashus nar man kritiserar andra nar dom inte foljer lagar och regler till 100%. Det kanns lite som dubbelmoral nar man i princip sager:

  ”Nar jag bojer pa lagen sa ar det ok men nar du gor det sa ar det fel.”

 9. Har fått höra att kontrollanterna som var inblandat i Davids ärende har blivit polisanmälda plus har Sl påbörjar en intern utredning mot dessa kontrollanter. Viktigt att inte glömma boven i dramat är Sl som pressar sina anställda och som ger de felaktigt information. Från och med årsskiftet kommer Securitas att ta över verksamheten vilket kommer att leda till mer hetsjakt på stockholmarna och Securitas har redan indirekt hotat kontrollanter med reprimand om inte de kommer in med antal rapporter. Så fokus på det egentliga problemet! MVH Rebell

 10. Att som Planka.nu utnyttja oklarheter och kryphål i lagrummet för att driva en politisk fråga med ytterst begränsade resurser är inte jämförbart med vad SL ägnar sig åt. Att ett företag kräver av sina underleverantörer och anställda att de ska ta personliga risker och bryta mot lagar är kanske främst en arbetsmiljöfråga. Ett område där SL gång på gång utmärker sig. Och inte på ett bra sätt. Vi i Planka.nu är öppna med vad vi gör och på vilka grunder vi anser oss ha rätt att tänja lite på regelverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.