Kollektivtrafikombudsmannen rapport kvartal 2 -09

KtO – Kollektivtrafikombudsmannen rapporterar löpande om sitt arbete här på planka.nu. Läs mer om kollektivtrafikombudsmannen

Kollektivtrafikombudsmannen (KtO) arbetar med att hjälpa dig som blivit utsatt för brott av anställd personal i kollektivtrafiken i Stockholm. För att förebygga brott och arbeta för en öppnare och mer tolerant kollektivtrafik stödjer vi dig som råkat illa ut och hjälper dig att polisanmäla.

Vår filosofi är enkel – ingen ska behöva vara rädd för att åka på stryk i kollektivtrafiken!
(Hämtat från www.kto.se)

ärenden februari 2009

1. Anmälaren sitter på tunnelbanan när kontrollanter kliver på. Anmälaren har giltigt färdbevis, en stämplad remsa, men kan inte hitta den när kontrollanterna frågar honom. Istället för att vara hjälpsamma så blir kontrollanterna hotfulla och ”verkar som de är på acid”. De vill inte lyssna på anmälaren och går inte heller med på anmälarens förslag att de kan åka tillbaka till stationen där han steg på för att se om kontrollanten i kuren som stämplade hans remsa där känner igen honom. De ställer sig ur vägen när anmälaren vill gå av och hotar med polis. De ”blir från vettet” när anmälaren ger dem sitt enda legg – ett finskt körkort – och hotar återigen med polis. Till sist ger de honom en böter och går därifrån. Väl hemma så hittar anmälaren remsan. Efter att ha talat med SL skickar han in en kopia på den stämplade remsan och en redogörelse till SL för att slippa bötern. Han hör inget från SL på en och en halv månad, men då får han ett krav från inkasso på bötesbeloppet.

2. Anmälaren har fått en bot med fel belopp (600 SEK). SL har därefter gått till inkasso för att få honom betala resterande 600 kr, undrar om han är skyldig att betala eller om SL är bunden vid felskrivningen.

3. Anmälaren beskriver kortfattat att hans flickvän blivit fasthållen av kontrollanter och när hon försökte ta sig därifrån nedputtad i sätet på bussen. Kontrollanterna tjatar på henne att hon ska skriva på böteslappen vilket hon till sist gör.

4. Anmälaren gick av tåget när kontrollanter klev på. Kontrollanterna såg honom och gick även de av. Anmälaren började då springa men kontrollanterna fick tag i honom. Kontrollanterna var väldigt hetsiga och anklagade anmälaren för att ha puttat en av dem nära tåget, vilket han inte alls hade gjort. Kontrollanterna var väldigt aggressiva och hotade med att ringa polis. Därför skrev till sist anmälaren på boten. I efterhand såg anmälaren att hans jacka gått sönder på grund av kontrollanterna. Han ärr ätt säker på att den kontrollant som slet mest i honom var en kontrollant som på ett liknande vis slitit i honom för ca 3.5 år sedan. På böteslappen står det ”kontrollant nr: 550”.

5. Anmälaren har fått brev från ett inkassoföretag angående en obetald bot och företaget har begärt att han ska skicka in tre stycken namnunderskrifter till dem. Han undrar om de har någon rätt att kräva det eller om det bara är en ”fuling”.

ärenden mars 2009

1. Anmälaren visade upp sitt färdbevis med reducerat pris vilket anmälaren hade torts att hon var 21 år. Kontrollanten bad om leg, vilket anmälaren inte hade, varför kontrollanten bad om personnummer. Anmälaren gav ett påhittat personnummer vilket inte fungerade då kontrollanten kontrollräknade. När anmälaren gick av följde fyra andra kontrollanter med och ställde sig i en ring runt henne när hon försökte gå därifrån. Kontrollanterna sade de hade rätta att gripa anmälaren. De krävde att hon lämnade sitt riktiga personnummer. Till sist gjorde anmälaren det. Därtill så beslagtog kontrollanterna hennes månadskort.

2. Anmälaren åkte fast på tunnelbanan. Klev av med kontrollanterna och ville gå ut från perrongen, men kontrollanterna hindrade honom genom att ställa sig i en ring runt honom.

3. Anmälaren blev plötsligt påhoppad av två väktare i tunnelbanan som grep honom och överlämnade honom till polis. Polisen höll honom över natten. Oklart om han var gripen eller omhändertagen på grund av berusning. Anmälaren fick väldigt ont i arm och överkropp på grund av väktarnas våld. Han gick till sjukhus som konstaterade att han inte hade någon fraktur men hade sträckta muskler. Anmälaren gick till polisen och fick reda på att han var misstänkt för våldsamt motstånd. Han kan inte minnas att han gjort
något våldsamt mot väktarna. Han hade druckit fem starköl innan händelsen men var inte så full att polisen hade rätt att ta hand om honom.

ärenden April 2009

1.En person plankade genom spärrarna vid odenplan varpå två väktare omedelbart hoppade på honom och tryckte upp honom mot väggen samt kroppsvisiterade honom. Anmälarens vänner filmade det hela och när väktarna märkte det så släppte de anmälaren.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.