SL: planka.nu har haft rätt hela tiden

I dagens Metro kan vi läsa oss till något som vi i planka.nu vetat länge, nämligen att plankningen har ekonomiska orsaker. Glädjande att SL äntligen har förstått detta, även om deras slutsats att höja tilläggsavgiften är helt bakvänd.
Mer än var tredje plankare som åker fast struntar i att betala sin tilläggsavgift, och enligt SL beror det på att de inte har råd, inte på bristande moral.

Tyvärr finns det ingen enkel lösning på detta problem. Personer som drabbas av p-böter har i regel bättre ekonomi än de som ertappas med att fuskåka i tunnelbanan, säger Jarl Klang, försäljningschef på SL.

SL erkänner alltså att många inte har råd att betala en tilläggsavgift på 800 kronor. En person som plankar regelbundet åker troligtvis fast någon enstaka gång varje år. Den självklara slutsatsen blir att den som inte har råd att betala 800 kronor i tilläggsavgift omöjligt kan ha råd att betala över 7 000 kronor om året för SL-kort.

Vidare skriver Metro:
SL skickar samtliga obetalda tilläggsavgifter till sitt inkassobolag, som då lägger på den rutinmässiga påminnelseavgiften. Därefter görs en bedömning från fall till fall om det kan anses lönsamt att koppla in kronofogdemyndigheten, som i sin tur tar ut indrivningskostnader från SL.
Oftast struntar SL i att hota med kronofogden då utsikterna att få in pengarna inte bedömts som tillräckligt stora.

Det kan alltså vara värt att skita i att betala din tilläggsavgift, speciellt om du inte är medlem i p-kassan.

Ett litet tips till Jarl Klang som verkar ha så svårt att hitta en lösning på sitt problem, inför nolltaxa!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.