Fler bilar när enhetstaxan slopas

Lokaltidningen Mitt i uppmärksammar att enhetstaxan har bidragit till en mycket större del av den minskning av biltrafiken som skedde under förra året än man tidigare trott. Tidigare har man härlett minskningen nästan enbart till trängselskatten, men ny statistik visar att enhetstaxan haft lika stor effekt på biltrafiken som trängselskatten.

Trots att försöket (med trängselskatten) avslutades i somras, har betydligt färre bilar passerat innerstan den här hösten jämfört med i fjol. Det visar på enhetstaxans effekt. Säger Rickard Wall, nationalekonom vid högskolan på Gotland, som gjort beräkningar på trängselskatten för Statens institut för kommunikationsanalys.

Imorgon tänker borgarna i SL:s styrelse klubba igenom beslutet att slopa enhetstaxan, trots att den lett till fler resenärer, minskad biltrafik och inneburit en ekonomisk omfördelning som främst gynnat låginkomsttagare.

Läs hela artikeln från Mitt i här.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.